Какъв процент от пътуващите в България поставят обезопасителен колан?; Колко от водачите превишават скоростните ограничения?; Използват ли се предпазни каски от всички мотористи и колоездачи? Започва национално преброяване, което да даде отговорите на тези и други въпроси. Инициативата е част от общоевропейски проект, който и цели да разработи показатели за по-точно измерване на нивата на пътната безопасност на страните в Европа, съобщи Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

След подготвителната фаза, която стартира през миналата година, страната ни започва преброяване на терен, което ще се извърши в периода октомври - ноември 2021 г. Ще бъдат измервани и отчитани пет ключови показателя - скорост (% превозни средства, които се движат в рамките на ограниченията на скоростта); обезопасителни колани (% пътници в превозното средство, които използват правилно обезопасителни колани и системи за обезопасяване на деца); предпазни средства (% от мотоциклетистите и велосипедистите, които носят предпазна каска); разсейване на водачите (използване на мобилни телефони).

Измерването ще се извърши с преброителни екипи, които ще бъдат на различни локации в страната. При отчитане на показателите ще бъдат използвани различни технически средства. По време на преброяването няма да бъдат събирани и обработвани лични данни за водачите на моторни превозни средства.

България е една от държавите, които участват в разработването на тези ключови показатели за безопасността на движението по пътищата, които ще се прилагат в целия Европейския съюз през следващото десетилетие.

Общо 19 страни от Европа участват в проекта, като водещата организация е Белгийският институт за пътищата (VIAS Institute).