Ръководствата на двата синдиката започнаха обсъждане на Бюджет 2009 с министри от Изпълнителното бюро на БСП.

Срещата се провежда в парламента и се очаква на нея да бъде обсъдено и разпределянето на бюджетния излишък за тази година.

Финансовият министър Пламен Орешарски представи рамката на Бюджет 2009 и изтъкна, че се предвижда запазване на сравнително висок икономически растеж и че не се очакват драматични отрицателни влияния на външни фактори върху икономиката.

 Той конкретизира, че икономическият растеж за 2009 г. се очаква да е над 6% и според прогнозите инфлацията ще се успокои.

За тази година имаме всички основания да очакваме едноцифрена инфлация и да няма шокове от цените на петрола, каза Орешарски.

Той информира представителите на синдикатите, че са в процес на разработване две политики - по отношение на младите хора и по отношение на възрастното население.

Правителството предвижда и мерки, насочени към изсветляване на икономиката и подобряване на бизнес средата.
Набелязано е и намаляване на административните тежести върху бизнеса, каза още Орешарски и посочи, че има ангажимент те да бъдат намалени с 20%.

Предвижда се и засилване на контролните мерки по отношение на приходните агенции, което се очаква да донесе повече приходи.

Разчетите за 2009 г. за данъците предвиждат запазване на ставката от 10% за подоходния данък и за корпоративния данък, за ДДС - 20%.

Орешарски заяви, че здравеопазването и образованието ще бъдат приоритети.

Очакваме БВП да достигне 72 млрд. лв., съобщи още Орешарски и за сравнение посочи, че сегашният БВП възлиза на близо 65 млрд. лв.

Припомняме, "Подкрепа" и КНСБ в момента "са ухажвани" и от дясната опозиция, която иска да ги спечели за предстоящите си протестни действия срещу управлението на тройната коалиция.