В позиция разпространена до медиите БЗНС коментира, че след публично оповестен скандал става ясно, че Сотир Цацаров не просто си позволява да се среща с представители на влиятелни бизнес кръгове, но и силово да оказва натиск върху медийния живот и то от позицията на човек, разполагащ с безконтролна власт.

Те смятат, че Цацаров, като главен обвинител, е концентрирал в себе си толкова влияние, че може да подложи на смазващ натиск всеки български гражданин, дръзнал да наруши схемите на обслужваните от него бизнес и политически лобита.

Според тях е недопустимо фигурата на Главен прокурор да е толкова компрометирана и да има над 90 процента обществено недоверие. "Наистина ли в институцията, в която нацията трябва да намира справедливост се укрива главният пазител на задкулисието?", питат от БЗНС

Заявяват, че "в демократичния политически ред главен прокурор да наставлява или преследва - министри, бизнес и медии или да оказва неправомерен контрол върху работата на почтените български прокурори е поведение, изискващо незабавната му оставка."

Припомняме, че от партия "Да, България" призовават главния прокурор Сотир Цацаров да се оттегли от поста си, защото няма кой да провери действията му. Това заяви на пресконференция бившият правосъден министър Христо Иванов дни след като в публичното пространство бизнесменът и издател Сашо Дончев разказа, че по време на разговор с главния прокурор Сотир Цацаров е бил заплашван.

Христо Иванов иска оставката на главния прокурор

Христо Иванов иска оставката на главния прокурор

От "Да, България" ще сезират ЕК за последните скандални записи

Припомянем също така, че Главният прокурор определя като "недопустим" опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи.

В позиция на Прокуратурата, получена на редакционната поща, се посочва че главният прокурор счита, че всеки опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим.

Цацаров предупреждава за активно мероприятие

Цацаров предупреждава за активно мероприятие

Недопустими са опитите за натиск върху работата на прокуратурата

Позицията е във връзка с разпространяващо се по социалните платформи, а после и по медии видео, на което бизнесменът Сащо Дончев обяснява по време на бизнес среща с дамски клуб за разговори между него и главния прокурор Сотир Цацаров и за оказван му натиск да спре подкрепата си за политическа партия "Да, България" и телевизия BiT. Видеото е заснето в края на март месец, но се разпространи едва преди 2 дни.