Нека да успокоим българските граждани - няма пряка военна заплаха за България. В това увери военният министър Драгомир Заков след заседание на Комисията по външните работи в Народното събрание заради войната в Украйна.

Той подчерта, че страната ни и българските институции са подготвени за всички сценарии - в зависимост от това как се развива кризата, ще бъде съответно и реакцията ни, имало и превантивни мерки. Имало е доста изказвания за това дали да дадем изтребители на Украйна. България осъществява с МиГ-29 охраната на въздушното си пространство, така че нямаме никаква възможност да предоставяме самолети, на когото и да било. Нашето военно пространство и това на НАТО трябва да бъде охранявано, каза Заков.

Той би се радвал да знае каква е целта пред Кремъл, но не я знае. В момента има конфликт в Европа и това променя тотално средата за сигурност - това е рискът за България - променя се обстановката на сигурност на целия континент.

Поискали оставката на Стефан Янев заради компенсациите за забавените Ф-16?

Поискали оставката на Стефан Янев заради компенсациите за забавените Ф-16?

Преди 10 дни е използвал термините на Владимир Путин, за да намекне на хората

Не веднъж до този момент Кирил Петков отрича да имаме намерение да изпращаме наши самолети в помощ на украинската армия. Спекулации има и във връзка с това дали ще изпращаме оръжие и боеприпаси.

На два пъти с темата спекулира и руската държавна агенция ТАСС, която съобщи, че България, Полша и Словакия прехвърлят на Украйна 70 военни самолета. Преди това също ТАСС съобщи, че при обстрел срещу Донецката народна република украинската армия е използвала произведени в България гранатомети.