С наближаването на изборния ден се появяват все повече прогнози за евентуалния развой на политическите събития след 11 юли. Свои предвиждания за резултатите от предстоящия вот представят също "Барометър България" и Изследователски център "Спектър" въз основа на анкети, проведени през първата седмица на месеца.

Според "Барометър" се запазва прогнозата за нормални нива на очакваната избирателна активност.

Сред решилите на гласуват 21,9% възнамеряват да подкрепят ГЕРБ. Отчита се обаче тенденция на лек отлив на избиратели.

"Има такъв народ" към момента печели подкрепата на 19,3% от избирателите в страната. Партията на Слави Трифонов отново се отличава с почти пълно отсъствие на политическа кампания и изяви на лидера ѝ. Наблюдава се леко мобилизиране склонните да гласуват за ИТН, но то според "Барометър" се дължи по-скоро на несигурната подкрепа и разочарованието от други политически сили.

БСП стабилизират позициите си, най-вече сред собствения си електорат. Според агенцията те биха могли да реализират 17, но едва ли ще успеят да върнат вече загубените си избиратели, които е по-вероятно да дадат гласа си за новата формация на Жан Виденов (2,1% от анкетираните).

За ДПС прогнозите са за 11,4% подкрепа. Крайният резултат обаче ще зависи от това колко гласуващи ще се изправят пред урните в Турия.

"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в НС, с фотофиниш ИТН излиза пред ГЕРБ

"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в НС, с фотофиниш ИТН излиза пред ГЕРБ

0,3% е разликата между първите две политически сили

При "Демократична България" се наблюдава известен застой. Според "Барометър" коалицията не успява да привлече допълнителни гласове поради крайно либералната ѝ позиция и подкрепата и за джендър идеологиите, което я капсулова сред определен ограничен кръг гласоподаватели. 9,2% от анкетираните в рамките на страната заявяват желанието си да гласуват за ДБ, като това почти със сигурност ще ги нареди след ДПС.

Очакванията са ,,Българските патриоти""също да бъдат част от следващия парламент - категорично намерение да гласуват за тях са заявили 6,2% от анкетираните.

Сравнително нестабилна е подкрепата за "Изправи се! Мутри вън"- 4,1%.

От своя страна Изследователски център "Спектър" също вижда индикации за висока избирателна активност. Решилите твърдо, че ще гласуват са се повишили до 50,1% от анкетираните.

Забелязва се и намаление на отговорилите, че не са решили още дали да гласуват - 5,3%. Заявилите категорично мнение, че няма да гласуват пък са 40,2%.

Минимална преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес измери "Сова Харис"

Минимална преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес измери "Сова Харис"

7 партии се очаква да влязат в 46-ия парламент

За ГЕРБ декларират подкрепа 21,2% от респондентите. Разликата им от "Има такъв народ" е в рамките на стохастичната грешка и е напълно възможно да останат втори, смятат от "Спектър".

ИТН покачва осезаемо доверието към себе си - 20,4%, като има реални предпоставки партията на Слави Трифонов да победи.

БСП пък се ползва с доверието на 14,8% от респондентите и продължава да е в застой. За сметка на това "Демократична България" продължава да трупа доверие. Със своите 12,3% формацията има сериозни шансове да постигне по-силен резултат от редовните парламентарни избори на 4 април, според "Спектър".

ДПС с 11% се очертава като стабилен стожер и в следващия парламент.

Реалистична е хипотезата новият парламент да е съставен от седем партии. "Изправи се. Мутри вън" държи резултат от 5,1%, а Българските патриоти (ВМРО, Воля, НФСБ) събират 5,3%.

Под чертата в края на кампанията са "Възраждане" с 2%, партията на Жан Виденов - 1%, и "Българско лято" -1,3%.