Председателят на Комисията по конституционни въпроси и депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков заяви, че ще подкрепи съдебната реформа в проекта за промени на Конституцията, предложена от съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов със съдействието на министъра на правосъдието Атанас Славов.

Всички останали въпроси по темата са извън условието, коментира Чолаков в пред журналисти преди заседанието на конституционната комисия.

Той заяви още, че ще подкрепи конституционните промени, за да има правителство.

Заместник-председателят на 49-то Народно събрание и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев заяви, че не е мислил върху механизъм, при който да не бъде подкрепен проекта за промени в Конституцията. Заедно с ГЕРБ и ДПС работихме върху проекта за промени в Основния закон, добави той.

По думите му работата на Народното събрание не може да става заложник на 1/3 от народните представители. В един даден момент работата на Народното събрание трябва да се отпуши, защото има доста важни задачи - не само да се приеме проектът за промени в Конституцията, а и приемането на Бюджет 2024, каза още Никола Минчев.

Мнозинството бойкотира бойкота на опозицията

Мнозинството бойкотира бойкота на опозицията

Втори ден парламентът няма да заседава

Депутатите от Комисията по конституционни въпроси се заеха с второ гласуване на проекта за промени в Конституцията. На нея присъстват депутатите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, "Възраждане", БСП, конституционалисти и др. На комисията присъства и бившият регионален министър и депутат от ИТН Гроздан Караджов, въпреки че не е член на конституционната комисия.

В началото на заседанието депутатите от комисията се скараха достатъчно ли са, за да гледат новата Конституция. "Възраждане" направи опит да прекрати заседанието ѝ. Депутатът Златан Златанов пресметна, че няма достатъчно народни представители в ресорната парламентарна комисия, на която да се обсъждат промените в Конституцията - само 9, а били необходими 12 на брой. От "Възраждане" призоваха и депутатът от БСП Мая Димитрова да не се регистрира в участието на Комисията по конституционни въпроси.

Бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева пък заяви, че това, което предлага Златанов е несериозно и не се налага да се отложи заседанието на ресорната комисия. Tя призова да се запази добрият и конструктивен тон по време на заседанието на комисията. Захариева призова да се направят такива предложения от академичната общност, която присъства по време на заседанието на комисията - да се съсредоточат върху обхвата на проекта за промени в Конституцията.

Радомир Чолаков уточни, че когато се молил на народните представители да предложат повече свои депутати в комисията, никой не обърнал внимание, а заявили, че имало по-важни комисии в парламента. Иначе подкрепи твърденията на Захариева и подчерта, че има кворум от регистрирани 7 депутати, дневният ред е гласуван и все пак комисия ще има.

Мая Димитрова от БСП заяви, че няма да подкрепи нито едни промени в Конституцията, които ще бъдат направени по време на заседанието на комисията.

Гроздан Караджов от ИТН изтъкна, че основният порок на проекта за промени в Конституцията е бързината, с която се движи, липсата на обществено обсъждане и това, че българското общество не е въвлечено в промените на Основния закон.

След това народните представители започнаха да гледат параграф по параграф и алинея по алинея на второ гласуване проектът за промени в Конституцията.

"Правосъдие за всеки" виждат и своята химикалка в текстове на Конституцията

"Правосъдие за всеки" виждат и своята химикалка в текстове на Конституцията

Организацията се е запознала с внесените предложения за второ четене