Групата за мокри поръчки, която МВР удари преди дни, е работена в продължение на 9 месеца.
Тази група започнахме да работим много активно за едно знаково поръчково убийство, извършено преди година и половина и по тази група никога не сме спирали да работим, коментира в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Вчера стана ясно, че тартори на тази група са Валентин Янев - Вальо Бореца и кикбоксьорът Мартин Антов. Цветанов припомни, че това са две фигури, по които те са работили, докато са били на власт.

Бореца беше един от посочените лица за убийството на две от жертвите на „Наглите" - Юлиан Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата, припомни кримихрониката Цветанов.

Той отбеляза и че когато е имало промяна на мярката за неотклонение на Бореца и той е пускат от ареста, винаги органите на МВР отново са стигали до него. За пример Цветанов си спомни заплахата на Валентин Янев към съдружника му и приятел от детинство Димитър Велев, че ще му разбие главата с отвертка. Тогава Бореца беше задържан за пореден път в хода на операция Р.А.Л.И.Ц.А., реализирана след жалба на Велев, че е рекетиран от Янев.

Цветан Цветанов не се ангажира да прави връзки между разбитата тази седмица банда и хора от.нар. „Октопод." Вчера от прокуратурата също замълчаха в тази връзка, макар да е появиха информации за близки отношения между един от задържаните Цветомил Петров - Мечката и подсъдимият по делото „Октопод" Антон Петров - Хамстера.

Смятам, че с всичко това, което се е случвало през последните години сме положили една добра основа и съм убеден, че има добри разработки, започнати в предишното правителство, подчерта Цветанов и обясни, че една разработка, за да стигне до такава реализация отнема месеци.
Като потвърждение на думите му, според него, е и казаното от самите представители на МВР, че това е група, работена 9 месеца.

Просто са имали една добра ситуация с подготовка за извършване на поредно тежко престъпление. Благодаря на колегите за добре свършената работа по тази добре планирана операция, продължаваща като подготовка в рамките на 9 месеца, заяви още Цветанов и добави, че има още подобни операции, които предположи, че ще бъдат реализирани.

Надявам се, че някои от тези професионалисти, които остават в системата на МВР ще могат да запазят мотивацията си, защото с това преструктуриране на сектор „Сигурност" определено е блокирана ефективността в дейността и борбата с тежката организирана престъпност, каза още ексминистърът.