И в парламентарната група на ГЕРБ имали критики към предвидените в антикорупционния закон на Меглена Кунева анонимни сигнали. Това призна пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Припомняме, миналата седмица депутатите отхвърлиха на първо четене Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. Премиерът Борисов обяви, че след като бъдат направени корекции, законопроектът ще бъде внесен отново за разглеждане в пленарна зала. Това ще стане през декември.

Когато има един анонимен сигнал, трябва да бъде установено кой го е подал, дали е достоверен", убеден е още бившият вътрешен министър. „Ако подобен анонимен сигнал води до омаскаряване на един почтен човек, той как ще си защити после правата, как ще заведе до съд и ще потърси отговорност за набеждаване", даде пример Цветанов.

„Анонимните сигнали може да имат и единствената цел да дискредитират определени политически лица", предупреди Цветанов. Именно заради това според него трябва да има законодателно въведени гаранции по отношение на анонимните сигнали за корупция.

Когато искаш да се бориш с корупцията, трябва да имаш характер, сърце и да бъдеш открит. Не да се криеш зад анонимни сигнали", отсече зам.-председателят на партията на Бойко Борисов.

Все пак той потвърди, че ГЕРБ ще стои твърдо зад приемането на антикорупционния закон, който обаче трябва да отговаря на интересите на обществото.