Само с координирани съвместни усилия на институциите в тясно взаимодействие с академичната общност, бизнеса и гражданите в България може да бъде изградено необходимото ниво на информационна сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов при откриването на научно-практическа конференция в Централния военен клуб.

Темата на форума е: "Предизвикателствата пред киберсигурността: информационната сигурност в глобалната мрежа - рискове, норми, решения".

На последните срещи на Върха на НАТО киберсигурността е определена като един от основните приоритети на съюза и са потвърдени приоритетните направления за работа при изграждане на колективни способности на Алианса, както и включването на киберотбраната в процеса на планиране и увеличаване на инвестициите на страните-членки в тази област.

С новите промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България законодателният орган вече е поставил задачи в областта на киберотбраната на Министерство на отбраната, заяви още заместник-министърът на отбраната.

"Въпросите на киберсигурността са в полезрението на ръководството на Министерство на отбраната и на структурите, непосредствено отговорни за организацията на киберзащитата. Те са очертани като приоритетни направления за работа през следващите години", посочи още заместник-министърът на отбраната.

По думите на заместник-министър Запрянов увеличаването на рисковете и заплахите в геополитическата, стратегическата среда за сигурност и в киберпространството налага ефективно и своевременно прилагане на мерки за защита на собствените системи.
Необходимо е и развитие на способности по киберотбрана, съвместими с тези на НАТО, каза Запрянов. Заместник-министърът на отбраната обърна внимание на необходимостта от адекватни структурни и организационни реформи и от ресурси в тази област - материални, човешки, финансови и технологични.