Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов не остана безучастен по случая, разгласен по-рано днес, за преименуването на улица в Крумовград на името на старши лейтенант Николай Саръев, загинал при терористична атака срещу българската база в Кербала преди 15 г.

Той изтъква, че старши лейтенантът, който е родом от Крумовград, е притежавал високи професионални и нравствени качества. По тази причина Общинският съвет в града е взел решение улицата пред бившето военно поделение да носи именно неговото име. Каракачанов напомня и че територията на бившия казармен район в центъра на града е предадена от Министерството на отбраната безвъзмездно на общината.

Недоволство в Крумовград заради име на улица

Недоволство в Крумовград заради име на улица

Съветници от БСП и ДПС взаимно се обвиняват за недоразумението

Вицепремиерът заявява, че е останал силно изненадан, след като е узнал, че впоследствие за офицера Саръев е била отредена друга, по-малка улица, а тази пред бившето военно поделение ще носи името на Юмер Осман. Той не пропуска да уточни, че става въпрос за местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди Възродителния процес, който по-късно е емигрирал в Турция.

Според вицепремиерът справедливостта изисква въпросната улица да носи името на старши лейтенанта, служил именно в това поделение. Той подчертава, че обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев, не се е потвърдило.

За мен като министър на отбраната на Република България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско войнство, казва още Каракачанов и призовава общинските съветници от Крумовград да уважат паметта на старши лейтенант Саръев.