Новото ляво движение, сформирано от и около бившия премиер Жан Виденов се позиционира в консервативните движение. В проектодекларацията на движението "Лява алтернатива" се посочва, че движението ще "устоява на настъплението на глобалния либерализъм", но и ще противостои на съблазните на "евро - лявото", разбирано единствено като "усвояване на фондове" (някои от които рушителни за националната държавност). "През нас няма да мине и онова "ляво", което е рекетьор за абсурдни малцинствени привилегии и скрит лобист на озъбени олигархични интереси" и заявяват, че само лявата алтернатива се е противопоставяла през годините на съсипването на националния суверинитет. Заплахите те виждат както от "външни (понякога - почти всесилни) врагове", така и от наши вътрешни "обичайни и банални" (до безочливост) предатели.

От "Лява алтернатива" констатират три десетилетия перестроечни злоупотреби с Конституцията от 1991 г., а сега страната отново била на кръстопът. Затова и след последните безплодни избори България отчаяно се нуждаела от "алтернатива на компрадорско-олигархичният модел", наложил се у нас. Това, според декларацията на движението е край с позор на "перестройката", създала българската олигархия и дълбока държава, нямащи нищо общо дори с модерния и цивилизован капитализъм, а десните идеи са вкарали властовите елити в очевидна безпътица и срещат напълно обяснимо недоверие, гняв и съпротива от страна на избирателите.

"Но има и лява алтернатива, и ние сме част от нейните бойци, която винаги е била с вас и се е борила - със стиснати зъби и сред всеобщи пошли издевателства - за националната кауза и българската държавност... Макар и с леви убеждения, ние сме в съюз със здравите консервативни инстинкти, съхранили българщината през столетията."

От "Лява алтернатива" се ангажират да сформират устойчива предизборна коалиция на ляво мислещи родолюбци, с които да отстоим България в предстоящите европейски и световни катаклизми и декларират, че няма да се уморят, уплашат или отчаят, а като първа точка от това, което обещават, е да върнат на българските граждани усещането за общност със своя история, национално идеали, стремежи и цели. Цел е отстояването на "суверенитета във възродената за третото хилядолетия Европа на Отечествата и защитата на свободна и горда хилядолетна нация - сами да избираме своите приятели - както и да изобличаваме своите врагове;

Също така хората на Жан Виденов заявяват, че ще съхраняват автентичната история, националните традиции, автентичния културен код на нацията и традиционното българско семейство - като се опрем (включително - атеистите сред нас) на православната религия и я свържем със социалните идеи и ценности. "За да можем да изразяваме свободно възгледите си във всички български (и регистрирани в България) публични и частни медии - без ограниченията на криворазбраната политическа коректност и на фалшивите новини."

От движението се обявяват за истинска индустриална модернизация, подкрепа на социално отговорния национален капитал, подкрепа и насърчаване на хората на труда, завръщане на държавата, решителна реформа в данъчната политика, защита на българската енергетика, тежката индустрия и земеделието, насърчаването на комасацията и окрупняването на земеделските стопанства. "Лява алтернатива е "за спасение на изнемогващата (от започналия глобален спад и цивилизациона и демографска криза) нова средна класа и за изглаждане на отношенията й с хората на труда с пенсионерите" и за ограничаване и постепенно преобръщане на процесите на деградация в духовността, културата и нравите - и преди всичко в образованието, медиите и масовата култура.

Заявяват е че са против започналото глобално настъпление срещу "стандарта на живот и правата на личността".

В декларацията се формулират редица "против", като сред тях и против "наглата клептокрация от евро-рентиерски (и - едновременно - от съвсем ориенталски) тип, създала паралелна икономика, която се храни само от субсидии и държавни и еврогрантове;

"Против по-нататъшната деградация на образователната система - със сурогати като "дуално обучение", "свръхранна специализация", "дистанционно образование" - и с късно-соросоидното откъсване на образованието от възпитанието; против едностранното формиране на "граждани на света" (които са всичко друго, но не и родолюбиви и обичащи своята родина патриоти); против отпадането на цели слоеве и етноси, които дори не научават български език. Също така ще се борят срещу "олигархията, окопала се в господстващите кръгове и държаща контрола върху институциите и "налагането, окопаването и плоденето на все по-нагла паразитна чиновническа прослойка - изпълнител на корупционни схеми".

В декларацията се обявяват и срещу "ожесточилата се напоследък война на "Дълбокото Еврочиновничество" (главно - това на Берлин и Париж) срещу великия принцип на евроинтеграцията "Европа на отечествата"; срещу рушителната за националния суверенитет "регионализация"; срещу опита за диктат с неразписани и негласувани "евро-граждански" права и свободи, ценности и морал; срещу налагания от САЩ анти-европеизъм; срещу ремилитаризацията на Черноморския Басейн; срещу подпалвачеството на цветни революции, етнорелигиозни конфликти и хибридни войни на Стария Континент."

Също така и срещу "идейната и цивилизационна деградация, заливаща ни от Запад под лозунгите на "пост- човечеството" и "пост-истината", "пост-икономиката" и "пост-културата"; срещу пагубните ( за Човека и Човечеството) джендърни експерименти и радикализъм; срещу провокираните миграционни вълни; срещу мултикултурализма, политическата коректност и фейк новинарството, срещу глобалисткия либерализъм, прокарващ отчуждение, загуба на хуманност и човешка идентичност и налагащ безконтролна власт на мултинационалните корпорации над човека.

И още: "Срещу преднамереното ни въвличане в конфликт с традиционните ни приятели - руси, сърби, гърци и румънци; срещу налаганата ни от Запада (под маската на "колективната сигурност в Европа") на "военно-идеологическа русофобия" и "Срещу издигането на нови идеологически и геополитически преградни стени, които да ни отделят от приятелски народи, с които ни свързват писменост, култура и история."

Декларацията е подписана от: Жан Виденов - депутат в VII Велико Народно Събрание. Бивш премиер и ръководител на БСП, няколко мандата депутат и член на ръководството на БСП. Последен ръководител на ДКМС в Пловдив, а преди това - външнотърговски експерт в Корпорация "Биотехника" и в българо-съветското смесено предпирятие "Автоелектроника". В момента - проектен мениджър. Единствено в страната хабилитирано лице едновременно по управление на проекти и по управление на риска и автор на речници на термините в тези две сфери.

Иван Атанасов, последен ръководител на младежката организация на БКП и БСП, депутат и член на ръководството на БСП през 1994-1998 г, бивш ръководител на Пътната Агенция, на Проекта АЕЦ "Белене"

Антон Величков - бивш секретар на ЦК на ДКМС

Атанас Василев - бивш кмет на Хасково и др.

Сред имената се открояват това на Аргир Бояджиев, бишв директор на пристанище "Бургас", професорът от БАН Вера Кацаркова, продължител на международно известната школа по Стопанска История на Любен Беров, бившият вицепремиер Дончо Конакчиев,

Мими Виткова - бивш депутат във Великото Народно Събрание, бивш член на ВПС на БСП и министър на здравеопазването, ръководител на здравноосигурителен фонд "Доверие"

Няколко члена на клубове на името на Че Гевара - Павел Иванов - съучредител (1989 г.) и ръководител на Комунистическия Младежки Клуб "Че Гевара" към БКП, създател и несменяем ръководител на Движението "Безсмъртният Полк" в България и Петя Паликрушева - съучредител и настоящ ръководител на Движение "Че Гевара" и в момента - журналист в българската редакция на Международен информационен портал "НюзФронт".

В редиците на "Лява алтернатива се е наредил и бившите депутати от БСП Таско Ерменков и Христо Христов.