Движение „Модерна България" остро възрази срещу поправките в Закона за политическите партии, които водят до спиране на партийната субсидия само за извънпарламентарните политически сили.

Припомняме, по-рано тази седмица лидерът на Атака Волен Сидеров направи предложение за промяна в закона, така че извънпарламентарните парти да не получават субсидии.

Така според движението остават непокътнати 128,4 милиона за 4-те партии в парламента, а през техните банкови сметки за предишния мандат вече са преминали 200 милиона лева - най-високата по размер субсидия в целия Европейски съюз и десет пъти по-висока, отколкото в Германия.

Политическо двуличие е да спреш финансирането, но само на „другите", без да посегнеш на собствените си финансови интереси, възмущават се от „Модерна България".

От там са категоричнo за отмяна на партийните субсиди.
„Лъжлив е аргументът, че субсидията е гаранция за независимост на партиите от корпоративен натиск. Това може и да е вярно в развита демокрация, но у нас тези колосални суми не решиха проблемите с черните каси, обръчите от фирми и нагласените обществени поръчки", споделят те.

Нещо повече, казват още от движението, никога влиянието на големите пари и олигархията върху политиката в България не е било по-явно и безцеремонно. По думите им субсидиите само допълнително са развързали ръцете за купуване на гласове и медиен комфорт, а напоследък, както показват журналистическите разследвания, за осигуряване на удобни протестиращи, които да защитават интересите на партийните централи.

В последната една година, със серия от политически акции, Движение „Модерна България" многократно настоява за промяна на порочния модел за партийно финансиране. Те припомнят три свои законодателни идеи в тази посока:
- премахване на гигантските партийни субсидии;
- еднократно облагане на натрупаните досега във влогове милиони от субсидии с 90% данък - своеобразна експроприация на средства, които явно не служат за партийни и обществени цели, а превърнаха партиите в рентиери;
- създаване на скромен обществен фонд, който на проектен принцип и под строг контрол да финансира дейности на извънпарламентарните партии и движения, преминали 1 % на изборите.

Парламентарните партии нямат нужда от това, защото получават достатъчно бюджетни средства за своите представители във властта, съветници и служители, медийно отразяване, държавни офиси, автомобили, командировки, охрана и др., смятат от партията на Борислав Цеков.

От движението се заричат, че са за граждански контрол върху политици, закони и монополи и ще продължи гражданския и политически натиск върху партокрацията до пълното премахване на партийните субсидии.