Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център "Рейнбоу хъб" в София.

Атаката е определена като "недопустима проява на нетолерантност и погазване на правата на човека и основни свободи на граждани на Република България".

Това стана ясно на среща на генералния директор по глобалните въпроси в МВнР Уляна Богданска с представители на неправителствени организации по повод нападението на 30 октомври.

Министерството на външните работи изрази съжаление за преживяното насилие. Подчертано бе, че защитата на човешкото достойнство и свободата на личността са основни демократични ценности, а прояви на хомофобия и омраза нямат място в българското общество.

Амнести Интернешънъл: Боян Расате трябва да бъде разследван и съден

Амнести Интернешънъл: Боян Расате трябва да бъде разследван и съден

Насилието от хомофобски подбуди да бъде признато за престъпление от омраза...

Срещата беше организирана в отговор на писмо от пет водещи неправителствени организации до външния министър. Бяха обсъдени възможности за задълбочаване на взаимодействието между държавните институции и неправителствения сектор с цел противодействие на подобни негативни явления и насърчаване на взаимно уважение, разбирателство и толерантност.

Богданска посочи, че една от приоритетните теми на външната ни политика в правозащитната област е именно борбата срещу дискриминацията и нетолерантността. В тази връзка МВнР призовава отговорните институции за безпристрастно разследване на случая, като се вземат всички възможни мерки за налагане на санкции.

На Боян Расате не му пречи на убежденията, че няма имунитет

На Боян Расате не му пречи на убежденията, че няма имунитет

Той нито потвърди, нито отрече участието си в погрома над ЛГБТИ центъра

Представителите на неправителствените организации получиха уверение, че МВнР ще продължава да създава необходимите предпоставки за утвърждаване на среда, свободна от прояви на дискриминация, включително чрез съвместната си работа с международните организации като ОССЕ, Съвета на Европа, ЕС и ООН.

Припомняме, атаката в ЛГБТИ центъра беше извършена на 30 ноември. Момиче е било ударено в лицето и твърди, че е било нападнато от кандидат-президента Боян Расате. Имунитетът му бе снет по искане на главния прокурор заради нападението

Вчера 11 посолства у нас остро осъдиха тази проява на насилие.