Засилващи се настроения против присъединяването на България и Румъния към Шенген се забелязват и в Норвегия. След като други страни от Европейския съюз също се изказаха резервирано относно разширяването на Шенгенската зона, недоволството в скандинавската държава също става все по-осезаемо, твърди руския „Радиовести".

Без да цитира конкретни изказвания на норвежки политици, изданието твърди, че правителството на Норвегия счита, че трябва да се откаже присъединяването към безвизово пространство на двете държави.

Основните опасения са свързани с потенциалната вълна от престъпност, идваща от България и Румъния, която може да залее страната. Според официални данни на Евростат в 15 страни от Европейския съюз действат български и румънски банди, които са сред най-опасните.

Според пресата в Норвегия против отварянето на границите за българи и румънци са и самите граждани в страната. Неправителствена организация в столицата Осло е започнала събиране на подписка в петиция против влизането на България и Румъния в Шенген. Непосредствен повод за тази инициатива е разбиването на ромски катун с 200 нелегални емигранти, всички от които от Румъния и България. Жителите на Осло са залели местната полиция с оплаквания от боклука и изразяват притесненията си от разнасяне на зарази, пише от „Радиовести".

Изданието припомня, че Румъния и България са се присъединили към Евросъюза преди 6 години, но все още нямат право на безвизов достъп. Такъв бе отказан за пореден път през тази година, макар двете страни да са изпълнили всички технически изисквания. Вето на присъединяването наложи Германия, според която властите в България и Румъния не са предприели достатъчно мерки за справяне с престъпността. Финландия и Великобритания също посочиха като проблем високите нива на корупция и престъпност. Против беше и Холандия, която обаче през февруари оттегли исковете си срещу България.

В момента в Шенгенската зона са 26 страни, включително 22 от Европейския съюз. Поредното разглеждане на присъединяването на България и Румъния бе отложено за есента на 2013 година.