Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин оцени като полезно участието на АБВ в изпълнителната власт, отчитайки представянето на партията през изминалата 2015 година.

На пресконференция в централата на АБВ той обяви, че националният съвет на политическата сила е приел документ, който представя оценката за участието й в управлението и за досегашната работа на правителството.

Калфин се похвали, че България е на първо място по растеж на работните заплати и по спад на безработицата, по данни на Евростат. Той обаче подчерта ,че АБВ не са удовлетворени, че през изминалата година по работата някои мерки от политическата декларация не е започнала.

Вицепремиерът подчерта, че има значим нов фактор, който предполага преразглеждане на споразумението, а именно бежанците.

Според него, въпросите за националната и личната сигурност трябва да са приоритетни през следващите месеци.

Заради променената външна среда външната ни политика също е сред ключовите въпроси.

Калфин изтъкна, че би трябвало в политическата декларация да се разгледат приоритетно няколко въпроса, които фигурират и досега, но не се е работило активно по тях.
Сред тях е темата за създаване на инвестиционен фонд, който да подпомага инвестициите.

Вицепремиерът настоя и за по-активна работа по очертаване на цялостния резултат от здравната реформа, за да е ясно докъде и как хората ще имат достъп до здравно обслужване.

Социалният министър заяви отново, че през новия сезон основна тема за АВБ ще бъде демографията.

През 2015 г. АБВ отчита 32 свои законопроекта, 128 въпроса и 15 питания от парламентарната трибуна, с което се е утвърдила като активна парламентарна група.

За нас е важно съдебната реформа да продължи, подчерта говорителят на групата на АБВ Мариана Тодорова.
Тя допълни , че техните депутати ще настояват за електронно правосъдие и са доволни, че министър Екатерина Захариева е приела тяхната идея за създаване на съвет за съдебна реформа.

По думите й,, при посещенията на Меглена Кунева при АБВ тя им е представила само елементи от своя антикорупционен закон, а не е бил коментиран в неговата цялост.
От АБВ обаче отчитат като положително това, че последния път Кунева е представила вариант органът да се избира с две трети от народните представители.

От АБВ си поставят за цел да активират отново закона за референдумите
Важни за тях през новия сезон ще бъдат също енергийната стратегия и земеделската стратегия, които те са предложили, но отлежавали в парламента.

Тодорова предупреди, че те ще следят също дали законът за предучилищното и училищното образование помага за това да не отпадат ученици от системата.

АБВ ще държи и на отчетност относно държавния дълг и по-точно как се изразходва.

Заместник- председателят на АБВ Румен Петков подчерта, че партията се нуждае от нов устав, който да й позволи да се изгражда като партия то нов тип.

Необходима е оценка на изборния кодекс, тъй като партията е отчела, че е потърпевша от изборите, като се започни от подмяната на протоколи и се стигне до слабостта заради случилото се „Арена Армеец”.

Отново бе отворена темата за българската кандидатура за генерален секретар на ООН. С мълчанието си подкопаваме, който и да е българският кандидат, предупреди Калфин.
Той изтъкна, че АБВ държи управлението да не е механичен сбор от гласове, а да изпълнява ангажиментите, заложени в декларацията.

По темата за бежанците той изложи своята визия, че сме готови да приемем хора, които бягат от Сирия но запита защо Европа стимулира трафика и кога Европа ще вземе решение кои са най-спешните от този бежански поток хора.