Какво искаме да постигнем с въвеждането на военно обучение в училище или за връщане на задължителната военна служба, запита пред БНР бившият вътрешен министър и експерт по въпросите на отбраната ген. Чавдар Червенков.

Според него нито един отговорен фактор не е обяснил какво искаме да постигнем. Не е изследвано и общественото мнение по темата, каза той.

Военно обучение в училище съществуваше в годините преди 90-та, припомни Червенков. Дори то завършваше с един лагер. Около две седмици извън градовете се провеждаше във всички училища. Тогава съществуваше редовна армия, каза той.

"Нямам чувството, че това е повишило в някаква степен военната подготовка на населението или неговата готовност за каквото и да е дори за ликвидиране на бедствия и аварии, но тук разговора така се води за връщане на задължителната военна служба, на така наречената казарма", обясни Чавдар Червенков.

Дори и учениците да получават някакъв вид военно обучение, стои въпросът какво ще се случи с тези, които не посещават училищата, коментира Червенков.

Колко младежи ние ще подготвим по този начин, каква е крайната цел и продукта, който ще получим за какво ще го използваме, запита риторично бившият вътрешен министър.

Ако оставим тези неща, за които говорим сега на ниво "училище", за Българската армия има сериозен проблем с набиране на кандидати за кадрова военна служба, тоест за професионални войници, така също и за сержанти и за офицери, заяви експертът по сигурност.

"Мисля, че хората, които лансират тази идея, не са далеч от мисълта, че по този начин ще се повиши интересът към армията и пред порталите на поделенията ще се образуват едни огромни опашки от кандидати за постъпване на военна служба. Ако някой си мисли това, трябва да му кажа, че жестоко се лъже", каза Чавдар Червенков.

Според него, темата за военното обучение скоро няма да бъде на дневен ред.

Въвеждат военно обучение в училищата от догодина

Въвеждат военно обучение в училищата от догодина

"За да могат младежите да имат най-елементарните познания"

На някои от управляващите им пожелавам, конкретно пък на министър Каракачанов, по-скоро да слезе на земята, защото го очакват изключително сложни проблеми, с които трябва да се занимава, каза Червенков.

Първата, втората седмица работата на един министър е най-лесна, защото той вижда нещата само "отгоре", в едно цяло, но с всеки изминат ден той навлиза в проблемите и става все по трудно. Мисля, че след две седмици той (Каракачанов б.р.) вече няма да се сеща за военното обучение.

От октомври 1994 до януари 1995 г.  Чавдар Червенков е вътрешен министър в назначеното от президента Желю Желев служебно правителство на Ренета Инджова. В правителството на Иван Костов е началник на Политическия кабинет на министъра на отбраната Бойко Ноев (2000 - 2001).