В програмата за управление са записани военното обучение в училищата и от следващата година започва въвеждането му. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР.

"За да могат младежите, преди да завършат средното си образование, да имат най-елементарните познания за това как да реагират по време на военни действия, терористични действия, как да реагират по време на природни бедствия, как да оказват първа помощ. Така че започваме с въвеждането на военно обучение в училищата", зарече се военният министър.

Военният министър Каракачанов остава привърженик на наборната служба

Военният министър Каракачанов остава привърженик на наборната служба

Според него проблемите са много повече

По думите на Каракачанов, връщането на наборната военна служба трябвало да се дебатира в обществото, като професионалната армия нямало да бъде премахната, но ще се даде възможност и за доброволна военна служба.

"Подчертавам, че в сегашната програма за управление е записано "Военно обучение в училищата и доброволна служба". Наборната военна служба е заради различните становища в обществото. Първо, трябва много добре да бъде планувано как може да се случи това и, второ, да бъде проведен необходимият дебат в обществото. Общественото мнение в България е на страната на това да бъде възстановена наборната военна служба", твърди той.

Според Каракачанов България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата

"Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета. Българската военна промишленост има капацитет не само да ремонтира бойна техника, но има и капацитет да построи. И двата патрулни кораба могат да бъдат построени в България, както и бронираната машина - може да бъде организирано нейното производство в България", увери новият военен министър.

Казармата няма как да се върне, отсече Валентин Радев

Казармата няма как да се върне, отсече Валентин Радев

България има нужда от професионална армия