Предложеното от СДС интернет гласуване за кандидат-президент на РБ е рисково. Това коментира Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок.

Както стана ясно по-рано днес, предложението на СДС е направено по време на днешното заседание на Изпълнителния съвет на РБ и лидерът на сините Божидар Лукарски изрази увереност, че има достатъчно време за реализацията му.

На заседанието на Изпълнителния съвет трябваше да станат ясни номинациите на блока за предстоящата президентска надпревара. То обаче завърши, без да се огласят никакви конкретни имена.

Найден Зеленогорски заяви, че нито една номинация не е била внесена официално днес и процедурата по избор продължава. Той посъветва да не бъдем прекалено взискателни към Блока: „Ние сме коалиция от пет партии, гражданско тяло и още една партия БНД – не бъдете прекалено взискателни към нас, бъдете взискателни към другите, има еднолични партии, които все още не са взели решение”.

Ще направим всичко възможно до края на месеца и началото на август да имаме единна кандидатура. Ние от ДБГ настояваме тази единна кандидатура да бъде издигната възможно най-рано, за да имаме достатъчно време да я направим популярна с визията си за президентската институция в България”, настоя Зеленогорски.

Той бе лаконичен и по въпроса за водените от ДБГ разговори с интелектуалци, които впоследствие да бъдат номинирани. Зеленогорски посочи, че те са със силна гражданска позиция, демократи и са изключително добре познати в българското общество. „Вероятно измежду тях ще издигнем една гражданска кандидатура, която ще внесем за обсъждане. В момента няма как да споделя такова име”, коментира Зеленогорски като уточни, че разговорите не са завършили.

Относно предложението на СДС единният кандидат президент на РБ да бъде избран с гласуване по интернет, Зеленогорски бе категоричен, че това крие доста рискове. „По тази логика защо не направим веднага интернет гласуване (по време на избори, б.р.), а го оставяме за след две-три години, когато ще бъдем подготвени като технология”, коментира той.

СДС иска интернет гласуване да определи кандидат-президента на РБ

СДС иска интернет гласуване да определи кандидат-президента на РБ

И днес няма да стане ясно конкретно име

Според съпредседателя на РБ е невъзможно толкова бързо въпросното интернет гласуване да бъде направено. „Ние настояваме в началото на август кандидат да има, ако изпуснем този момент, отиваме към доста тежки възможности, за да може нашата кандидатура да бъде припозната”, коментира още Зеленогорски.

На излизане от заседанието Радан Кънев отказа коментар, същото направиха и съпартийците му ген. Атанас Атанасов и Гроздан Караджов.

До момента единствените номинации, които са неофициални, тъй като не са утвърдени от Изпълнителния съвет на партията и са предложени от Гражданския съвет на РБ, са тези на Гроздан Караджов и Трайчо Трайков.