Независимо от това кои са и колко са номинациите и независимо от това, че колегите не приеха поради времеви и финансови фактори предложението за вътрешни избори - да определим кандидата чрез гласуване по интернет – електронно гласуване.

Това ще предложи лидерът на СДС Божидар Лукарски на заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, по време на което се очаква да бъдат издигнати конкретни номинации.

Преди заседанието Лукарски коментира, че от Реформаторския блок винаги са се застъпвали за идеята за електронно гласуване и винаги са претендирали хората, които гласуват по електронен път, да са техни гласоподаватели. Лидерът на СДС допълни, че по този начин ще включат и политически активните хора извън границите на Бъгария.

Той бе категоричен, че има достатъчно време за организиране на подобно интернет гласуване. Лукарски припомни, че СДС са заявили своето твърдо намерение да не издигат кандидат, включително и граждански, както и че ще подкрепят именно такъв кандидат президент с граждански профил.

Според Лукарски днес едва ли ще стане ясно какви са номинациите.

По думите му е даден един по-дълъг срок до края на месеца, когато очаква да стане ясно кои ще са всички граждански кандидатури на РБ за кандидат-президентската двойка.
Това означава, че обявеният от РБ срок – 20 юли, няма да бъде спазен.

От своя страна Радан Кънев, съпредседател на РБ, коментира, че от ДСБ отдавна са казали, че няма да имат номинация. Относно имената на Гроздан Караджов и Трайчо Трайков Кънев коментира, че не е дошъл да обсъжда имена и припомни позицията на ДСБ, че зад независимите кандидати трябва да се консолидира значителна гражданска енергия.

„Към настоящия момент такъв процес няма, така че за нас е рано да говорим за имена със сигурност”, коментира Радан Кънев.

Относно номинираните от Гражданския съвет на РБ - Гроздан Караджов и Трайчо Трайков – Кънев все пак заяви, че много би се радвал, за който и да било от двамата да получат широка гражданска подкрепа в рамките на РБ.

„Ние ясно казахме, че целта трябва да бъде БСП да няма кандидат на балотаж. Това изисква повече подкрепа от РБ, изисква сериозно гражданско движение, граждански авторитети, извън нашите сравнително тесни рамки, така че дали Гроздан, дали Трайчо, дали друг граждански кандидат в момента, в който ангажира подобна енергия зад себе си, ние веднага бихме го подкрепили и подложили на обсъждане”, заяви Радан Кънев.

Найден Зеленогорски от своя страна коментира преди началото на заседанието, че са разговаряли с трима-четирима интелектуалци и се надяват скоро да имат номинация.