След опита за преврат Турция вече не е същата, заяви бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев в ефира на Нова телевизия.

Той смята, че при всички положения можем да очакваме, че ще има нестабилност в Турция.

Дори ако се изпълнят прогнозите, че Ердоган съумее да укрепи властта си, то това не означава, че Турция ще стане по-стабилна, смята екссиловият министър.

“Виждаме първите действия - говори се за връщане на смъртното наказание, имаме арестувани близо 3000 военни, сменени са 2700 съдии, което навежда на мисълта, че едва ли процесът срещу тези хора ще бъде безпристрастен и обективен”, коментира още Йовчев.

Според бившия силов министър, ако Ердоган бъде дестабилизиран и загуби властта си, това пак е нестабилност. През последните месеци видяхме, че той е непредвидим и непостоянен, подчерта Йовчев.

По думите му, дори да има една стабилна власт, но начело на нея е един непредвидим, непостоянен човек, то големият военен, икономически потенциал, а и политически в региона, ще окаже дестабилизиращо влияние.

Йовчев смята, че е възможна версията, че опитът за преврат е инсцeниран от Ердоган.

Някои от фактите дават основание и за тази хипотеза”, посочи той. Например - изключително добра организация на митингите и посрещането на Ердоган след това, изтъкна Йовчев. Той подчерта още, че веднага, в рамките на ден, 2700 военни са били арестувани, сменени бяха съдии. “Кога успяха да проведат разследване, та да стигнат до извод, че тези хора са замесени?”, запита бившия силов министър.

По отношение на рисковете за България, Цветлин Йовчев заяви, че е рано да се правят крайни оценки, че нямаме повишаване на миграционния натиск към нашата страна. Единият от основните проблеми е това - все още не знаем какво ще се случи с тези хора  на територията на Турция, смята той.

Рисковете са в няколко посоки. Не бива да пренебрегваме турската армия, която Йовчев определи като “най-силната армия в региона” Убедени ли сме, че го има контрола върху тази армия и в чии ръце е, запита още той.

Според Йовчев, някой може да се опита да използва този военен потенциал дори за провокация. Това също криело рискове и заплахи. Бившият вътрешен министър оцени като правилни действията по повишаване на бойната готовност и изпращането на допълнително сили на границата. Вероятно има поставени задачи и на специалните служби.

По отношение на Антитерористичния закон, Йовчев смята, че е нужен. Един такъв закон трябва да реши няколко важни неща. Трябва да дефинира кои организации ще имат отговорности и правомощия при борбата с тероризма и да опише по какъв начин ще взаимодействат. Трябва да опише и начина, по който ще бъдат осигурени ресурсите за тази дейност.

Единият от аспектите е разузнавателната част, която ще ни даде предварителна информация какво се случва, за да имаме превантивния ефект, смята той.

Вторият аспект е свързан с т.нар. “възпиране” - това е начинът, по който ще организираме защитата на всички уязвими обекти. Това също трябва да бъде разписано в закона, коментира Йовчев.

Според него е важно да се каже и как ще бъде подготвено населението и как ще се действа, ако възникне такъв случай, как след това ще бъдат отстранени щетите, ако се случи нещо подобно.

“Ние наистина сме във война и тази война, която „Ислямска държава” води срещу нас, тя е информационна и хибридна война”, заяви Йовчев.

Трябва да сме прецизни и много внимателни, когато се опитваме заради това да ограничим граждански права”, предупреди той. Според него би трябвало да има възможност за ограничаване, но е необходим много строг регламент.