"Директор на водопад", "хибрид", аутсайдер или инсайдер Група 5 в Столичен общински съвет промени начина на работа в общината. Стандартът на групата е реалното решаване на проблемите на столичани. Обединява ги желанието за работа с повече диалог и прагматичност. Отчитат, че откакто са се събрали като група техният модел е работещ и се опитват да го мултиплицират, така че от "директори на водопад" - тоест от хора, от които нищо не зависи - общинските съветници да са тези, които изготвят решенията, гласуват ги и носят отговорност за тях.

На работна закуска с медиите Иван Велков от групата сравни привилегията им да са заместник-председатели на комисии с фразата "директор на водопад", тоест носят отговорност, но нямат права. Справката сочи, че за изминалите две години са участвали в 43 сесии и приемането на 2600 доклада и констатира, че от въпросните 2 600 доклада само един не е минал. Други 10-тина били оттеглени - не без тяхно настояване и 15 -20 били отложени.

Витков и Мицов: Ако десните не се обединим, дебилите сме 8%

Витков и Мицов: Ако десните не се обединим, дебилите сме 8%

Десницата има само един проблем - самата десница

Работата, която върши групата най-добре се случва с участието им в така наречения председателски съвет, където гласовете не се броят, но пък обсъждането е по същество. "София и общината стават все по-големи и все по-нуждаещи се от професионален подход при вземане на решение", констатира Велков.

Светльо Витков, който започна с изричната уговорка, че не понася политическите речи и декларации констатира в тази връзка, че като общински съветници не участват в изготвянето на проектодокладите, които след това се гласуват. Той определи като "скандално" сближаването по сериозни теми между ГЕРБ и БСП.

Венцислав Мицов сравни работата в Общинския съвет с участие в Шоуто на Къци Вапцаров и възможността с бутон да гласуваш - да, не, въздържал се. Така общинските съветници от Група 5 припомниха, че миналата година са гласували за бюджета под условие.

Симеон Славчев припомни, че като група имат пет приоритета, за цялото време на мандата. "Ние подкрепихме бюджет 2017 на Столична община под условие - да се промени философията на правене на бюджет на Столична община", припомни той.

Славчев настоя първо да се формират политиките и след това да се гледат цифрите. "Не случайно ние нарекохме бюджета на Столична община Бюджет на администрацията. В тази рамка е много трудно да вкараме конкретни политики. Нашето предложение бе следващия бюджет да се гледа по комисии. Тук за съжаление работната група е факт, решението на работната група е факт, но е факт, че до момента нашето предложение не е влязло в сила. Нито един от нас не е видял, нито една цифра. Бюджетът на СО е преди всичко политики, а не цифри. Цифрите трябва да бъдат облечени в политики", категоричен бе Славчев.

На шега той сподели предимството на "хибридната група" - 5, а именно, че хибридът е екологично чист. Предизвикателството, което остава пред Група 5 е начинът на работа "на парче" в Столична община. Славчев не скри, че се надява моделът на функциониране на тяхната група да се пренесе и мултиплицира като модел в работата на Столична община и Столичен общински съвет.