При мажоритарна система в парламента ще има богати хора, които защитават своите интереси. Това стана ясно от думите на конституционалиста проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер пред БНР.

"Нека направим мажоритарна система в два тура, да видим какво ще остане от днешните партии. Всичките ще бъдат издухани и парламентът ще се напълни с нови, влиятелни, богати хора, които ще отидат там да защитават своите интереси, а не своите идеологически и политически ангажименти към бъдещите поколения на страната", обяви Близнашки.

Той е убеден, че тази система ще бъде в услуга на новите богати, на олигархията, която не желае да живее по правилата на демокрацията. Според Близнашки, има обременени хора, които си мислят, че ще дойде техният ред да пишат Конституция.

Само ГЕРБ и БСП имали интерес от въвеждането на мажоритарна избирателна система

Само ГЕРБ и БСП имали интерес от въвеждането на мажоритарна избирателна система

Но пък всеки депутат щял да носи отговорност за действията си

Двете основни партии прегърнаха идеята на Слави Трифонов за изборна реформа, т.е. скочиха на вълната на популизма и това може да има дългосрочни последици, предвижда още конституционалистът.

Нека да си поставим за цел да изменим Изборният кодекс в следващите два-три месеца и да се отиде към общи парламентарни избори на основата на тази мажоритарна система в два тура, за да видят какъв е ефектът, предложи юристът.

Той бе категоричен, че тези, които искат подобни промени, ще съжаляват щом ги получат. Сега е лесно да се правят лековати изявления. След това ще ни предлагат междинни формули за смесена система. Не си вярват в това, което говорят, а искат да са актуални, да влязат в ритъма на обществените отношения, а така голяма политика не се прави. Това е политиканстване, а не държавно отношение към проблемите, убеден Близнашки.

Бившият служебен премиер определи днешната следизборна ситуация като класическа и се поясни - има сериозни размествания на пластовете в обществото, нови политически настроения, резултат от които е новоизбраният президент.

Причината за това е резултат от множество натрупани грешки и всеобщо изхабяване, смята конституционалистът. Той е категоричен, че дори и най-популярните политици омръзват на публиката. Тогава побеждава кандидатът на опозицията, която надхвърли всички очаквания.

У нас няма необходимото равнище на политическа култура, когато си загубил изборите, да се оттеглиш с достойнство. Вместо това закипяват реваншистки страсти. Загубили сме изборите, настъпва краят на света. Нищо подобно, категоричен е юристът.

Относно искането за свикване на Велико народно събрание (ВНС), според Близнашки, големият проблем е, че не знаят за какво да свикат ВНС. Нека да кажат за какво се борят тези хора, да изплюят камъчето, призова той.

"Ако искат авторитарен режим, ще го получат. Не може да се свика ВНС, ей така, по принцип. Да будалкаш този народ по такъв безобразен начин", каза Георги Близнашки и прогнозира, че едно ВНС ще предизвика безсмислени идеологически спорове.

Според него определи българската конституция като една от най-добрите конституции в Централна и Източна Европа.