Депутатите приеха окончателно промени в Накадателния кодекс.

Не мина предложението на "Възраждане", че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана при защита срещу нападение, съпроводено с насилие, опасно за живота на защитаващия се или на друго лице, както и при защита срещу непосредствено реализирана заплаха от такова нападение.

Няма защо да се страхуваме, тъй като у нас нямало толкова убийства, колкото в други държави, според хората на Костадин Костадинов. Много хора по селата били лишени от всякаква защита.

Маноил Манев от ГЕРБ предупреди, че ако паднат пределите на неизбежна отбрана може да се стигне до изстъпления. Бойко Рашков също не вижда причини да пада пределът на неизбежната отбрана. Законът работи добре, смята и Явор Божанков.

Даваме защита на беззащитните, настоя Климент Шопов от "Възраждане". Според Тошко Йорданов в НК се прави тюрлю гювеч и миш маш. Любен Дилов-син предложи гласуването на промените да се отложи за септември месец, когато депутатите се върнат от ваканцията си, но предложението беше отхвърлено.

Депутатите обаче решиха, че когато отложеното наказание лишаване от свобода е не по-малко от шест месеца, съдът може да постанови една или няколко от пробационните мерки по през изпитателния срок. Решиха още, че който чрез сила, заплашване или по друг начин изтезава другиго, за да даде той или друго лице сведение или признание, или за да бъде наказан за деяние, което той или друг е извършил или се подозира, че е извършил, се наказва за изтезание с лишаване от свобода от една до шест години, ако не подлежи на по-тежко наказание. Когато деянието е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

Прието беше, че който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност или етническа принадлежност, раса, цвят на кожата, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.

Приеха се наказанията за престъпления по расистки и хомофобски подбуди.

Депутатите решиха и до 6 години затвор и глоба до 10 хиляди лева за сайтове, които умишлено създават условия за онлайн пиратство. Според промените, ако действието се повтори или в резултат са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 3 до 15 хиляди лева. Срещу промените скочиха депутатите от ИТН и "Възраждане". Всяко едно дете в тази страна в момента е престъпник, включително и родителите му, ядоса се Тошко Йорданов. Според него се преследва не сайта, от който може да се закачи торент и да се свали филм, а се наказва потребителят.

ИТН: С промените в Наказателния кодекс 5-6 милиона българи стават престъпници

ИТН: С промените в Наказателния кодекс 5-6 милиона българи стават престъпници

Всички свалящи съдържание от торент сайтове стават престъпници, според Тошко Йорданов