"Изключителни глупости" се творят с промените в Наказателния кодекс, с които депутатите се заеха ударно в последния ден от пленарния сезон преди августовската ваканция. Това констатира огорчено на брифинг в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Днес се отваря Наказателния кодекс в 8 раздела - от наказанията за катастрофи, през порнографията, торент сайтове, домашни животни и какво ли не, вследствие на което се творят страшни глупости и управляващите се опитват да ги пробутат поради неясни заради нас причини. Например в раздела, в който се гласуваха наказанията за педофилия, групата на ПП гласува против. Има два варианта - или подкрепят педофилията, или го правят от неразбиране, защото законът е изсипан накуп и не разбират какво гласуват. Но факта е факт - в по-малка част ГЕРБ и "Промяната" подкрепиха педофилите, искайки по-малки наказания за тях", възмути се Йорданов.

Всеки един от вас, който има дете или има регистрация в торент сайт, в момента е престъпник.

И даде друг пример - с промените в НК, касаещи торент сайтовете всички свалящи съдържание от торент сайтове стават престъпници.

"Инкриминираха торент сайтовете. Тоест всеки един от вас, който има дете или има регистрация в торент сайт, в момента е престъпник. Има поне 5-6 милиона престъпници. А те не знаят, че потребителят в торент сайта използва някаква частица от произведение с авторски права, което е разхвърлено из целия свят, но го направиха криминално престъпление. В момента ако мина през секретарката на председателя на Народното събрание, седна му на компютъра дръпна един филм, мога да се обадя в ГДБОП и да дойдат да го проснат по корем тук в Народното събрание. Не мога да намеря думата за тоталната идиотия, която се твори в залата."

Депутатите се захванаха с Наказателния кодекс

Депутатите се захванаха с Наказателния кодекс

Вносители на законопроектите са цели седем

Част от депутатите на ГЕРБ осъзнали абсурдността на гласуваните текстове, но по нареждане на Радостин Чолаков гласували като "стадо" за предложенията на Министерския съвет, разказа Йорданов.

Народният представител продължи с възмущението си, но по друга тема - планираната промяна на националния празник от 3 март на 24 май. "3 март и Освободителната война е била срещу Османската империя. В момента техни наследници са в управляващата коалиция и премахват 3 март. Ние рая ли сме?"

А защо се бърза толкова много от страна на управляващите в толкова ударно приемане на промени във важни закони? "Доколкото имаме кофти опит от коалиция с ПП, те са хора, двама-трима от тях, защото другите са пълнеж, тези двама-трима и една друга дама, която ще има бебе скоро, си мислят, че са последна инстанция на всичко и каквото се искат, трябва да се случи. И тъй като Бойко Борисов виси с Барселонагейт и най-вероятно по линия на Магнитски и може да бъде мотивиран, в ДПС също има интересни представители, та този страх ги кара да се унижат пред Кирил Петков, Асен Василев и дамата, да е жива и здрава и да има здраво бебе. Отделно ГЕРБ, владеейки парламента, унижават Кирил Петков през законови промени и вероятно слагане на хора в регулатори, областни управители...", отговори на въпрос на News.bg Тошко Йорданов.

ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха проекта си за промени в Конституцията

ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха проекта си за промени в Конституцията

И трите политически сили са се обединили около идеята 24 май да замени 3 март като национален празник