Парламентарните групи на ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС внесоха в деловодството на Народното събраниеобщ проект за промени в Конституцията. От трите парламентарни групи в деловодството с проекта за промени в Основния закон влязоха председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова и депутат от ДПС Ертен Алисова.

Журналисти не бяха допуснати, а само фотографи и оператори.

Политическите партии, които застанаха зад проекта за промени, дадоха отделно брифинги и не застанаха заедно зад микрофоните на трибунка в Народното събрание.

Проектът за промени в Конституцията е подписан от 166 народни представители от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС, съобщи на брифинг веднага след внасянето на проекта в деловодството Христо Иванов. Като цяло всички промени, "с нюанси", са дело именно на ПП/ДБ, изтъкна още той - разделянето на ВСС на такъв, съставен само от съдии и прокурорски съвет, намаляване на правомощията на главния прокурор.

"В тези текстове има някои нюанси спрямо това, което бе представено в неделя, но като цяло ние сме удовлетворени в много висока степен, разбира се, със съзнанието, че става дума за законопроект, който ще мине на 3 четения, ще има дебат, ще има усъвършенстване на текстовете", каза Иванов.

И трите политически сили са се обединили около идеята, лансирана от ПП/ДБ, 24 май да замени 3 март като национален празник. "Това не е просто въпрос кога да е националният празник на България, тук вкарваме духа на знанието, на просветата, на писмеността, да бъде водещото за следващите поколения. Искам децата ми и децата на всички българи да знаят, че са потомци на просветители", изтъкна на свой ред Кирил Петков.

Сърцевината на промените в Конституцията е съдебната реформа, дебело подчерта Атанас Атанасов. И още - формулата за промяна на института на служебното правителство била много успешна.

Съдии и прокурори против разделянето на ВСС и дълбоко пипане в Конституцията

Съдии и прокурори против разделянето на ВСС и дълбоко пипане в Конституцията

Проблемите се дължат на човешкия ресурс и кадровия потенциал

Припомняме, че първоначалната идея бе при сваляне на редовен кабинет той да остане като служебен и да организира изборите в едномесечен срок. В преработения вече вариант разстановката е следната - президентът трябва да избира между шефа на БНБ, този на Върховния касационен съд и председателя на Народното събрание.

В общият проект заляга и възможността всеки гражданин да може да сезира Конституционния съд. Освен това - такова право ще има и всеки съд в Републиката, когато сметне за уместно.

"С ДПС и ГЕРБ сме били опоненти, включително и по тези теми. Това, че днес успяхме да намерим съгласие, се дължи на сериозна еволюция, която не се е случила за една седмица или за няколко месеца. Става дума за дълъг процес, в който всеки е извървял своя път. Това, което за нас е важно, е, че в крайна сметка всички основни очаквания както на българското общество и международните ни партньори, са залегнали в този процес. Това, че го правим с политическите сили, които са ни били сериозни опоненти, се надявам да бъде залог изобщо за политическата култура на страната ни. Това, разбира се, зависи от това какво ще видим в Държавен вестник, предстоят няколко четения и дебати по идеите", изтъкна още Христо Иванов.

Пак нямало смисъл Румен Радев да показва своя проект за Конституция

Пак нямало смисъл Румен Радев да показва своя проект за Конституция

Александър Маринов: това „враждебно мнозинство“ нямало и да обърне внимание

А с оглед на това, че съдебната реформа е основата на промените в Конституцията, готови ли са ПП/ДБ да отстъпят от идеята си за 24 май като национален празник, за да получат по-широка подкрепа извън ГЕРБ и ДПС, за да мине "по бързата писта" промяната във върховния закон, събирайки над 180 гласа?

"Готови сме да обсъждаме, да търсим широко съгласие, но не за да правим компромиси и не в името на бързината. Защото и бавната писта съответства на политическия прозорец, който имаме. Така че търсенето на съгласие ще бъде заради самото съгласие", отговори на въпрос на News.bg Иванов.

На мисълта обаче, че именно частта с промяната на националния празник е оставена като залог при търсенето на по-широка подкрепа, навяха коментарите от страна на другите две партии, стоящи зад конституционните промени - ГЕРБ и ДПС.

"Безспорно за бързата писта са нужни 180 гласа. Темата с 24 май вече бе обсъждана в НС миналата година по наше предложение. Сега може да очакваме от останалите парламентарни групи да заявят позиция. Но много по-важната тема е дълбоката и всеобхватна съдебна реформа и се надявам всички останали колеги да разберат необходимостта да приключим веднъж завинаги с темата съдебна реформа", първоначално уклончива бе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Има формирана конституционна комисия, след началото на следващата сесия на НС има възможност да се обсъжда и експертно, и политически. В този смисъл не желая в този момент да коментирам от какво трите парламентарни групи биха се отказали като идеи за промени в Конституцията", отговори на въпрос на News.bg тя.

Румен Радев: Промените в Конституцията се правят заради мен

Румен Радев: Промените в Конституцията се правят заради мен

Проектът е юридически неграмотен и политически порочен

Припомняме, че сходна бе позицията преди дни и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който не заяви категорично дали партията му ще подкрепи идеята за 24 май, като заяви, че и тази дата, и 3 март, са "велики празници", като истинската причина за промяната във върховния закон е съдебната реформа.

Сходно отговори на въпроса ни и Делян Пеевски от ДПС. "Не виждаме проблем в 24 май, ще разговаряме с колегите, ако се събере подкрепа, събере се, ако не - вървим по бавната писта."

ДПС е подкрепило изцяло предложенията на ПП/ДБ и ГЕРБ, изтъкна още народният представител.

"Ние подкрепяме безусловно, няма да внасяме наши предложения. Вече между първо и второ четене ще решаваме какво правим, но вървим по този път. Единственото, за което поставихме условие, е (мандатността на) кметовете, което беше и прието. За момента го подкрепяме (предложението за 24 май), както ви казах преди няколко дена. Ще го разсъждаваме, ще правим консултации, имаме време", посочи Пеевски.

ДПС сигурни, че ГЕРБ и ПП/ДБ ще се разпишат за общ проект за промени в Конституцията

ДПС сигурни, че ГЕРБ и ПП/ДБ ще се разпишат за общ проект за промени в Конституцията

За местните избори решават къде да издигат свои кандидати и къде да търсят коалиции

Припомняме, 2019 - 2020 г. бяха активни години за предложения за промени в Конституцията, когато в президенството започнаха консултации с такава заявка.

През това време от ГЕРБ излязоха с предложения за промени на два пъти, но претърпяха фиаско в 44-то Народно събрание. След изборите на 4 април 2021 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов актуализира темата.

Румен Радев обяви още по време на първия си мандат такава инициатива, включително проведе срещи с представители на институции, обяви и готов проект за промяна на Основния закон. До този момент обаче никой не го е виждал, а малко преди началото на втория си мандат Радев заяви, че би предложил проекта си само на стабилно и работещо Народно събрание.

В нея се включи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов със свои идеи.

От друга страна идеите на "Има такъв народ", подложени на гласуване на референдума през 2016 г., както и изключените въпроси, също предполагат гласуване на промени в Основния закон.

ДПС също излязоха със собствен проект през 2022 г.

Това е една от основните теми и на 49-то Народно събрание, което сформира и специализирана комисия, около състава на която имаше немалко напрежение. Едва миналата седмица обаче тя проведе първото си заседание, а намерението е да се излезе с общ и единен проект.