ДПС ще участват във внасянето на предложения за промени в Конституцията. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията в столичния хотел "Рамада".

По темата "Съдебна реформа и конституционни промени" ДПС имат разписани и представени текстове. От формацията са на мнение, че сериозни реформи в съдебната система не могат да се случат без промени в Конституцията.

Карадайъ отказа да навлезе в конкретика след въпрос на News.bg точно какви предложения ще внесат от ДПС за промени в Конституцията. Дали ще е бърза или бавна писта, зависи от другите парламентарни групи, които биха подкрепили промените в Конституцията. Имаме уверението, че парламентарните групи на ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ ще се разпишат под предложенията, които да се внесат в деловодството на Народното събрание за промени в Конституцията, уточни Карадайъ, отново в отговор на въпрос на News.bg.

Лидерът на ДПС все пак уточни, че част от от промените, които ще внесат от парламентарната група на партията, касаят разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две.

Той призна обаче, че текстовете ще са различни от онова, което са били разписали преди време. "Така или иначе, доста време е минало", изтъкна още Карадайъ.

Атанас Атанасов: Проектът за промяна на Конституцията е готов

Атанас Атанасов: Проектът за промяна на Конституцията е готов

Ще се подпише и „протокол“ за взимане на решенията в управляващото мнозинство

ДПС направили анализ и на актуалната политическа ситуация, като са приели критерии за номиниране на кандидати за местните избори. В критериите и процедурите във формацията няма генерално нови неща. Сходни са с тези от предишните местни избори. Акцент ще са общоселските събрания, открити събрания, номинации от всеки и, след това, по съответните процедури - през предварителни избори, разширени заседания на общинските съвети, да се вземат решения за всички номинирани кандидати и тяхната подредба.

Предстои ДПС да вземе решения къде ще издигнат кандидати за кметове и в кои райони няма да номинират такива, а ще се търси коалиция.

ДПС против мандатността за кметовете, за преосмислянето на служебните кабинети

ДПС против мандатността за кметовете, за преосмислянето на служебните кабинети

Пеевски смята предложението за смяна на националния празник за дискусионно