През последните два дни сапьори от Министерство на отбраната са почистили над 6 километра черни пътища в зоната за сигурност. Открити са 46 предмета, които експертите са определили като опасни". Това обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на дежурния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпроса на Магдалена Ташева от Атака относно охраната на склада с боеприпаси край село Иганово, който бе унищожен от взривовете на 21 март 2015.

Веднага след инцидента ОДП на МВР Пловдив е създала незабавна организация за денонощна охрана с периметър 3 километра на района. Намерените обекти са транспортирани на безопасно място, уточни Бъчварова. Предстои обезвреждането им по надлежния ред, допълни тя.

ТИР-ове и частни автомобили излизали от склада в момент, когато зоната трябвало все още да се охранява според националистката Магдалена Ташева. Какво изнесе този ТИР, недоумява атакистката, която е заснела огромното ремарке да излиза от зоната за сигурност.

От 2008 година насам вероятно заради активизиране на конфликтни огнища в Близкия изток и на други места, в България непрекъснато гърмят складове за боеприпаси, подчерта Магдалена Ташева.

За пример тя посочи инцидентите в Горни Лом, Петолъчката, Челопечене, Арсенал Казанлък, складовете в Севлиево. Според нея странна била и появата на боеприпаси от тези инциденти на места, където се водят военни конфликти.

Затова и Ташева се притеснява какво се изнася от Иганово.

По-рано пък, друг депутат - Светослав Белемезов от АБВ, заяви, задавайки въпрос към Бачварова, че превозването на ценни пратки и товари из страната ни е по-обезопасено и сигурно от транспортирането на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси.

АБВ депутатът се обърна към вицепремиера и министър на вътрешните работи и й разказа, че транспортирането на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси на територията на България е уредено в Закона за оръжията, боеприпасите и пиротехническите изделия.

Съгласно този закон транспортирането се извършва с превозни средства с въоръжена охрана въз основа на издадено разрешение от директора на „Национална полиция" към МВР или от началника на РПУ - МВР в района, в който ще бъдат транспортирани.

От друга страна пък за превозването на ценни пратки и товари има нарочна уредба за организиране на охраната, както и въведени задължителни изисквания към звената за охрана, сред които лиценз и специални екипи за всяко транспортиране.

„В същото време транспортирането на взривни вещества има единственото изискване за въоръжена охрана без значение от категорията, вида, количеството на транспортирането на такъв товар", изтъкна Белемезов. Той поиска да разбере от силовия министър дали транспортирането с въоръжена охрана на взривни вещества представлява източник на повишена опасност.

Транспортирането на взривни обществена не представлява източник на повишена опасност, тъй като се извършва с въоръжена охрана", спокойно му отговори МВР шефът. Тя увери притеснения АБВ депутат, че и за превозването на взривни вещества, оръжия и боеприпаси има разписани от страна на МВР сериозни изисквания за тези, които могат да охраняват товара.