"Изчисленията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) показват значително изсветляване на икономиката през 2018 г. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на МС.

Премиерът се позова на резултатите на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) за нивата на сивата икономика. По думите му светлата част на икономиката се повишава до рекордните 79.1 пункта, което е с 4.55 пункта под нивото от година по-рано. Борисов изтъкна, че изсветляването на икономиката през последните 5 години се дължат на това, че България е стабилна

Фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. довели до понижаване на индекса на икономиката през настоящата година, по думите му.

Българинът пуши средно 3.8% контрабандни цигари
Обновена

Българинът пуши средно 3.8% контрабандни цигари

Правим го със сърце и душа, защото ни трябват парите, каза Борисов за ограничаване на контрабандата

Борисов отчете усилията на НАП - с 5 млрд. лв. са намалели касовите наличности на фирмите за 2018 година.

Борисов изтъкна, че сега има съчетание на интерес всички пари да отиват в бюджета, с което да се даде максимална възможност на бизнеса да работи на светло, да си плаща данъците.

По думите на премиера България най-добре се справя и ограничаване на трафика на хора. От началото на годината са задържани 80 лица, а осъдени са около 30 души. "Най-добрите сме в Европа и в тази сфера", похвали се премиерът.