Средното потребление на контрабандни цигари е 3.8% за първото тримесечие на 2019 г. Намалението спрямо предишното тримесечие за края на 2018 г. е 0.6%. За същото тримесечие в началото на миналата година е 2%.

Това стана ясно при представянето на резултатите от първото тримесечие на 2019 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки на пресконференция в София, на която присъстваше и премиерът Бойко Борисов.

По думите му, толкова много искания има за повишаване на доходите и заплати, така че всеки лев му е важен да влезе в бюджета. "Правим го със сърце и душа, защото ни трябват парите", подчерта премиерът и още веднъж благодари за работата на всички служби.

"Започна и жътвата на канабис. Младен (Маринов - вътрешният министър, б.р.) се издигна и вече не е главен жътвар на държавата", обяви Борисов и се обърна към друг висш служител на МВР, от когото поиска данни.

Задържаха 2 мъже за 600 000 къса незаконни цигари във Варна

Задържаха 2 мъже за 600 000 къса незаконни цигари във Варна

Стойността на иззетите цигари е около 200 хил. лв.

Обхватът на проучването за контрабандните цигари е в 20 големи и в 6 по-малки градове. Теренната работа е извършена между 15 февуари и 15 март 2019 г. Устойчива и положителна тенденция се намалява при контрабандата на цигари. Около половината от марките цигари са познати и легално продавани, а другата половина са непознати марки. 

Задържаха тон нелегален алкохол и 1450 кутии цигари в Пловдив и Русе

Задържаха тон нелегален алкохол и 1450 кутии цигари в Пловдив и Русе

По случаите се водят производства

Цигарите, непредназначени за местния пазар по областни градове се нареждат по следния начин: Велико Търново с 9.3%, Хасково със 7.3%, Благоевград с 6.7%, Пазарджик с 6.5%, Варна с 6.2%, Плевен с 6.0%, Видин с 5.3%, Пловдив с 5.2%, Стара Загора с 4.8%, Асеновград с 4.7%, Перник с 4.7%, Шумен с 4.0%, Добрич с 4.0%, Враца с 3.3%, Сливен с 3.3%, Ямбол с 3.3%, Бургас с 2.4%, София с 2.2%, Русе с 1.6% и Габрово с 1.3%. 

Заловиха русенец с 10 500 кутии контрабандни цигари

Заловиха русенец с 10 500 кутии контрабандни цигари

При проверка на микробус край Бяла

Най-много контрабанда на цигари се забелязва около границата с Турция в градовете Свиленград с 29.0% и Димитровград с 13.0%. В Дупница се отчита 5.0%, в Кюстендил 4.7%, в Монтана 2.7%. Най-ниската контрабанда на цигари се забелязва в Сандански с 1.0%.

"Президентът се подиграва, че ровя по кофите за боклук за празните кутии цигари. Това е ваша социология и практика, не съм я измислил аз. Вие отчитате по тази формула и нямам вина за това. Имам вина за резултатите, че са толкова добри", обяви премиерът Бойко Борисов.

Премиерът отчете, че задържаният нарязан тютюн от началото на годината досега е 11.5 тона, а заловеният канабис за 2018 г. - 110 тона.

Всяка сряда като се събираме с главния прокурор, НАП и всички служби първото нещо, което докладват е колко незаконни кутии цигари и колко нарязан тютюн са задържани, обясни Борисов и допълни, че е започнала жътвата на канабис. За миналата година са задържани над 110 тона канабис.

Борисов коментира, че е по-притеснителна контрабандата на цигари във Велико Търново и по границите. По думите му високата контрабанда на цигари в Свиленград се дължи на турските граждани, които идват да играят хазарт в България. Те си носят по 2-3 кутии цигари и след това ги хвърлят в кофите, посочи Борисов.

"Много мерки сме въвели, продължаваме, но ни трябва обективен подход, за да напреднем още повече и в тази тема", посочи Борисов. Премиерът не знае докога могат да поддържат същото темпо, но той е убеден, че ще продължат да го правят. По думите му всички пари отиват в бюджета. Той поиска да даде няколко примера, за да илюстрира активността си с ограничаване на контрабандата.

Борисов настоява да се направи европейски митнически съюз в борба с контрабандата, за да може да се проследяват стоките с контролирани доставки под егидата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс дори поздравил Борисов в борбата срещу корупцията. "Виждате колко фактора отчитат дейността, благодарение на волята на всички служби и волята на правителството", заяви премиерът.