Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев заявява, че задържането му буквално часове преди да бъде изслушан в парламента, както и наложената му мярка за неотклонение, са организирани от хора, извършили престъпление и стремящи се да отнемат думата на всеки, който може да свидетелства и да докаже това.

В изявление за "Медиапул" Илиев твърди, че обвинението срещу него е скалъпено и нелепо с единствена цел да бъде лишен от гражданското си право да участва във все по-изострящата се дискусия за това, което става в МВР:

"Никога в своята биография на гражданин и полицай не съм нарушавал нито законите на България, нито инструкциите за работа в Министерство на вътрешните работи, чиито служител съм от 23 години."

"Поради наложената мярка от Военна прокуратура забрана да говоря, но и поради убеждението ми, че все още в България съществуват обективни и действително служещи на интересите на гражданите институции, единствено на тях ще предоставя информация, с която разполагам - цялата, в пълен размер и без никакви ограничения", казва в изявлението си ген. Илия Илиев.

„Въпреки репресията, на която съм подложен, аз оставам български генерал, оставам верен на дадената от мен клетва никога и по какъвто и да било повод да не петня името на Министерство на вътрешните работи и като така отказвам да участвам в медийните скандали около това, което става в МВР.

Бившият главен секретар на МВР е под домашен арест по обвинение за злоупотреба със служебното си положение и изнасяне на класифицирана информация.