Мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз. Погледнете картата и ще се убедите - без тясно сътрудничество със Западните Балкани Европа не може да бъде световен лидер в политическо и икономическо отношение, в сигурността.

Тази категорична позиция заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в черногорската столица Подгорица на международна конференция "Геополитика в Западните Балкани: поглед от региона". Основното изказване във форума беше на Йотова.

По мнението й следващите пет години разширяването на ЕС трябва да е приоритет. Според нея това трябва да е ресорът на следващия български еврокомисар. "Като естествен лобист за европейската им интеграция България постави убедително в европейския дневен ред интересите на тези страни", посочи Илияна Йотова.

Тя изтъкна значението на срещата в София ЕС - Западни Балкани. "Срещата в София направи реални двустранните споразумения като Договора за добросъседство между България и Северна Македония и Договора от Преспа между Северна Македония и Гърция, които отвориха пътя към ЕС и НАТО", заяви Илияна Йотова.

Борисов усеща позитивен резултат от Договора с Македония
Обновена

Борисов усеща позитивен резултат от Договора с Македония

Чества със Заев в Благоевград 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

По думите й Европа не е била готова за тази среща заради липсата на политическо решение и на консенсус за разширяването на ЕС. Според нея основните проблеми на ЕС зависят от начина на функциониране на институциите, през вземането на решения, до конкретното съдържание на политиките. Вицепрезидентът смята, че промените в ЕС трябва да преминават през убедителна визия за разширяването.

Тя изтъкна помощта от съседните страни, на която могат да разчитат страните от Западните Балкани.

Сигурността и демографската криза са едни от най-големите предизвикателства пред Западните Балкани, според Илияна Йотова. Вицепрезидентът Йотова подчерта голямата роля на държавите от Западните Балкани и при овладяването на миграционната криза, затова тези политики трябва да се правят заедно с тях. 

Борисов приветства ратификацията на договора от Преспа

Борисов приветства ратификацията на договора от Преспа

Премиерът изтъква усилията, вложени по време на българското европредседателство

"Успешното присъединяване към ЕС би ограничило до голяма степен "износа" на икономически активни хора към другите държави членки", смята Йотова. 

В лицето на българския посланик Меглена Плугчиева имате голям съюзник, от чийто експертен опит много може да почерпите, посъветва тя страните от Западните Балкани.

Тя е убедена, че няма дилема - икономическо партньорство със Западните Балкани или политическо разширяване. 

Балканите винаги са били върху тлееща жарава - заради геополитически интереси и заради собствената си специфика, смята Йотова. "Тежи сянката на "тихата война" - за идентичност, за "свои и чужди", за подялбата на национални герои, за подялбата на история. Затова постигнатото трябва да се пази, много лесно е да се подпали националистическият огън", изтъкна вицепрезидентът.

Тя е категорична, че няма място за прекрояване на граници. Има място за премахване на граници, за свободното движение на хора, за развитие, за сътрудничество и общи проекти. Няма да допуснем нов Берлински конгрес за подялба на територии и разделение. Искаме конкретни резултати от Берлинския процес по пътя към присъединяването, каза Йотова.

Посещението на вицепрезидента в Черна гора продължава утре със срещи с президента Мило Джуканович, с министър-председателя Душко Маркович и външния министър Сърджан Дарманович.

Във водената от Илияна Йотова делегация е и посланик Боби Бобев, представлявал българската държава в Албания и Косово и специалист по балканската тематика. Посланик Бобев е и член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.