"Очевидно е, че има проблем в БСП", коментира депутатът Валери Жаблянов пред Нова телевизия.

"Има напрежение в Националния съвет на партията и то е в няколко посоки - по отношение на политиката, която трябва да се води, както и заради скорошните промени в ръководството на партията", коментира Валери Жаблянов.

Той обясни, че спорните теми са били дали българското председателство на Съвета на ЕС може да бъде успешно в хаоса, който се създаде около него, както и какви ще са неговите приоритети. Вторият въпрос е за финансово-икономическата политика на правителството.

"Това са темите, които Конгресът си постави за цел да обсъди и да излезе с документи, защото има нужда българското общество да разбере и икономически, и политически в какво състояние се намира България. Това БСП може да го каже от най-представителния си форум - Конгреса", обясни Валери Жаблянов.

По думите му емоциите в БСП са твърде много в момента, но остри противоречия в партията няма. "По-скоро противоречията са за начина, по който да се води опозиционната ни политика и дали БСП за две седмици може да подготви Конгрес по сериозните теми, включени в дневния му ред", заяви зам.-председателят на 44-то народно събрание.

"Свикването на предстоящия Конгрес след две седмици не ни е необходим вътрешно на БСП, защото двете точки, които ще са в дневния му ред, нямат нищо организационно-политическо, тоест Конгресът няма да се занимава с партията. Той ще се занимава с политиката на правителството и с мястото, на което се намира България", обясни Жаблянов.

Ден по-рано председателят на Областния Съвет в Пловдив и член на Националния съвет на партията Георги Гергов излезе с остро писмо срещу председателя на БСП Корнелия Нинова.
Гергов твърди, че със свое интервю Нинова тенденциозно е разделила в две групи членовете на националния съвет на партията. И е очертала три теми, по които имало различия в БСП. Една от тях - отношението с управляващите и идеите за сближаване с ГЕРБ.

Нинова дава Делян Добрев на Конституционния съд

Нинова дава Делян Добрев на Конституционния съд

БСП била призвана да бъде алтернатива за модела на управление

"Никакъв спор за колаборация с ГЕРБ не е имало. Казаното не отговаря на истината, за да не употребя израза "откровена лъжа". Уверен съм, че падението на Корнелия Нинова не е падение на партията. А Корнелия не е партията", категоричен бе Гергов.

В интервюто си Нинова обясни, че на пленума е имало въпрос за евентуално събиране с ГЕРБ - нещо, което според нея би било вредно не само за БСП, но и за държавата.

БСП няма настроения за сътрудничество с ГЕРБ, убеден Миков

БСП няма настроения за сътрудничество с ГЕРБ, убеден Миков

Левицата да си гледа организационните въпроси, бюджетът е отговорност на управляващите

"Трябва да се търси път към диалога и в Националния съвет, и в самата партия, защото проблемите в момента пред България са огромни и БСП не може да си позволи такова разхищение на време и на енергия", категоричен бе Жаблянов.