В речта си в началото на Пленума председателят на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че той се провежда на прага на три събития - Бюджет 2018, Председателството на Съвета на Европа и приемане на антикорупционното законодателство.

По темата корупция и антикорупционно законодателство Нинова отбеляза, че след дълги години на преход резултатът днес е, че България е първа по корупция в ЕС и 97% от гражданите смятат, че корупцията е проблем номер едно.

Корнелия Нинова зове журналистите да не мълчат

Корнелия Нинова зове журналистите да не мълчат

Не е оправдание, че става дума за лично мнение на един депутат

Изводът е, ще каквито и усилия да са се полагали, не са довели до резултат.

По думите ѝ, общото, което стои над тези неща в последните седмици на скандали, е изговореното от "един пунктуалист, наречен така от Цветан Цветанов, Антон Тодоров", цитирайки части от книгата му "Шайка. Бойко, Цецо, Росен и другите".

Нинова отбеляза, че във всички действия, които се наблюдават, се вижда, че шайката се брани. Иска да запази натрупаното през годините и да не допусне един истински антикорупционен орган да ги накаже за това.

Аргументите според лидера на БСП са, че те изхождат от това, че за тях корупцията не е престъпление, а административно нарушение и трябва да се наказва с глоба и това е записано в докладите им.

Според нея политическата класа не иска да се бори с корупцията, защото е част от нея и трябва да го осъзнае, защото ако не го направи, народът ще накаже всички и ще роди нещо опасно за държавността.

По думите на Нинова, те имали съзнанието, че са шайка и ако един тръгне, отиват и следващите.

Нинова се закани да извади "суджука" от всяка община

Нинова се закани да извади "суджука" от всяка община

Александър Ненков е следващият Добрев, категорична е Нинова

Тя заяви, че те вече стигат до извращение с власт, а БСП е призвана да бъде алтернатива за модела на управление, за държавност.

"Имаме ли в момента една партия и употребата на всички сили това да се запази", попита Нинова

Нинова обяви, че внасят закон за публичните предприятия, с които да се спрат роднинските назначения и жалба в Конституционния съд за гласуваната оставка на Делян Добрев. Според нея той е останал в НС, за да се запази шайката и искат да знаят оставането му ще доведе ли до тежки последици, защото той гласува закони.

По темата "Бюджет 2018", Нинова заяви, че в момента се развързвала кесията, за да се потушат скандалите. "С това плащане на парче, решава ли се въпросът с неравенството", попита Нинова.

Тя беше категорична, че трябват политики, а бюджетът е най-висшата форма на израз на политика. БСП трябва да предложи политики и затова все предлага алтернативния бюджет на БСП да бъде внесен между първо и второ четене на бюджета.

"Подготовката за европредседателство започна със скандали с кражба за плочки и ще завърши с дискусия за цените на нощувките и подаръците. Къде са политиките" попита Нинова.

Тя препоръча да се питат обикновените хора по места знаят ли кои са приоритетите на европредседателство. Дали знаят за кохезия, конкурентоспособност, консенсус и как ще променят живота им.

Нинова беше категорична, че БСП трябва да изведе политиките и основния принцип на Европа - социална Европа.

Политики няма и ние сме призвани да дадем и тази алтернатива, заяви Нинова.

На 28 октомври БСП свиква конгрес с дневен ред: "БСП-алтернатива за България. Председателството на Съвета на ЕС възможност за България. Издигане номинацията на Сергей Станишев за втори мандат за президент на ПЕС. Бюджет 2018."