5 предизвикателства пред България очерта френския посланик у нас Етиен Дьо Понсен. по време на лекция на посланика, организирана от Атлантическия клуб в България по случай успешното приключване на посланическия му мандат.

Една от актуалните летни теми - ромите, според Понсен е четвъртото предизвикателство пред България. Проблемът е тяхното интегриране.

По думите му ромската общност остава "невидима" - няма ромски медии, няма ромски депутати. "За ромите в България се говори много, но се прави малко", изтъкна той и попита къде са еврофондовете за интеграция на ромите.

Според Етиен дьо Понсен необходимо е да им се обърне специално внимание, като се създаде специален министерски пост, който да се занимава с проблемите на ромите.

Първото предизвикателство според дьо Понсен е реформата в съдебната система. Според него страната ни трябва да гарантира със своите закони честен и справедлив съдебен процес и справедливи присъди. По думите на Етиен дьо Понсен, делото „Борилски" е било тест за българското правосъдие.

Второто предизвикателство е енергетиката. Френският посланик посочи, че страната ни е зависима от един доставчик и трябва да диверсифицира източниците. Според дьо Понсен, преди страната ни да мисли за изграждане на нови мощности, трябва да реши проблема с енергийната ефективност.

Третото предизвикателство са демографските проблеми. Етиен дьо Понсен посочи, че веднъж посетил провинциалния френски град Лавал. Докато се разхождал, имал странно усещане. По улиците на Лавал имало деца, докато по улиците на българската столица децата били по-малко.

Етиен дьо Понсен алармира, че има опасност през 2050 г населението на България да бъде 5 милиона. „В момента Истанбул има по-голямо население, отколкото България. Как България ще запази идентичността си, ако няма деца?", запита дьо Понсен.

Петото предизвикателство са "уроците на миналото". Според него, не трябва да се забравя миналото. Посланикът посочи, че за комунистическия режим у нас не се говори много. Той посетил лагерите в Белене и Ловеч и останал с впечатлението, че има малък интерес към този етап от историята на България. Дьо Понсен призова да не се забравят жертвите на комунизма.

Посланикът оцени положително френско-българските двустранни отношения. Има френски инвеститори в България, но не достатъчно, категоричен бе той. Все още търговският обмен остава нисък особено сравнен с Румъния, каза дьо Понсен, където според него Франция е на второ място по инвестиции.

Причината е, че България няма силно изразен инвестиционен имидж във Франция. Френският посланик съветва страната ни да стартира кампания, с която да се представи на френските инвеститори като добро място, където те да вложат парите си.

Франция, по думите на посланика, е високо ценена със стабилизиращата си роля на Балканите. Те остават труден регион за Европа и затова ролята на страната ви е много важна, изтъкна посланик дьо Понсен. Тесните отношения между Бълграия и Русия са от полза за ЕС, заяви още той. Русия е важен партньор за общността, затова ЕС трябва да изгради силна връзка с федерацията. България трябва да бъде мост между Русия и ЕС, смята френският посланик.

Голямото предизвикателство пред ЕС е членството на Турция, подчерта дьо Понсен. Според него членството на южната ни съседка в общността ще определи облика на ЕС. Очаква се мнението на България, каза той.

Усещам малко отдръпване на нашите български партньори да се изкажат по темата, посочи Етиен дьо Понсен. Той смята още, че страната ни избягва да влиза в дискусията за членството на Турция в ЕС.

Според френският посланик страната ни не може да издържа самостоятелно флота и авиацията си. Затова според него е добре да се промени начина на финансирането им. Например по отношение на флота да се раздели издръжката с Румъния и да се създаде общ Черноморски флот. Авиацията ни пък да е обща с Гърция, смята дьо Понсен.