Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не желае българските турци да се превръщат в заложници при евентуален конфликт между Москва и Анкара. Така социологът Андрей Райчев разчете казаното от Доган в разпространената във вторник реч. 

Райчев подчерта, че изказването на Доган, разпространено вчера от самата му партия, е реч, която засяга преди всичко международното положение и поставя страната ни и партията ДПС на геополитическата карта. Самият социолог призна, че изключително много се е зарадвал на речта на Ахмед Доган, тъй като от много години за първи път имаме една наистина политическа реч, а не просто „мау-мау”.

Вижте каква власт има Доган в България. Това е една реч от 12 часа през нощта, а след това три дни се говори за нея”, подчерта Андрей Райчев

Райчев бе категоричен, че критиките, отправени от Доган към Местан, не са плод на отношения тип „Медведев – Путин”.

„Упрекът е чисто политически”, смята социологът, като посочи, че Доган има твърде много поводи да иска оставката на наследника си по вътрешно партийни причини – заради реалната загуба на ключови позиции на местните избори, заради провала с преференциите в Кърджали, заради вътрешни конфликти в партията. Но не това прави Доган, подчерта Райчев.

Той поясни, че почетният председател на движението държи ДПС и нейният електорат да бъдат „елемент от България”. С речта на Ахмед Доган ДПС се връща към първоначалния замисъл на партията, обясни още социологът, според когото при един евентуален конфликт между Русия и Турция, българите ще изберат Русия, а българските турци ще станат заложник.

В този момент трябва да сме елемент от България, а не от Турция” – така Андрей Райчев тълкува изказването на Ахмед Доган.

Имаме огромен шанс шефът на турците у нас да мисли за България, заяви още уверено Андрей Райчев и разкритикува думите на Радан Кънев за „пиянските речи” като пълни глупости.

От своя страна журналистката Валерия Велева посочи в студиото на БиТиВи, че с речта на Ахмед Доган ДПС се връща към изконните си основи: „В тази реч не говори Москва, говори България”, категорична бе Велева, чиято оценка също е, че това е най-силната политическа реч на годината.

Валерия Велева е сигурна, че предстои смяна на ръководството на ДПС, като това е най-вероятно да се случи на предстоящия конгрес на партията в началото на 2016 година.

Доган прави задълбочен геополитически анализ на ситуацията в света, Критикува липсата на идеи в ЕС и това, че съюзът е загубил съревнованието си със САЩ.

"С тази реч Доган за трети път се намесва в българската политика. Първият път бе в началото на 90-те, когато не допусна да се разпали етническата карта. Вторият път беше при влизането на България в НАТО и третият път е днес", добави Велева.  Според нея идеята за създаването на ДПС е партията да бъде пробългарска. "Въпреки че е създадена за малцинствата в страната, тя е пробългарска", заяви Велева.

"От политологична гледна точка господин Местан промени политиката на ДПС и в някаква степен измени на идеите, с които бе създадено ДПС. Партията не беше създадена, за да бъде протурска", заяви тя.