Името на кризата е ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред хилядите събрали се на митинга на социалистите „Червен картон за управляващите".

Хилядите протестиращи размахват плакати и червени знамена. На плакатите пише „Не бъде безразличен, бъди с нас в деня на протеста", „Стига реклама, самохвалство и перчене на мускули", „Днес едно, а утре - друго. Вече никой не ви вярва бездруго", „Стига лобистки закони и шуробаджанащина", „В Япония - земетресение, в България - ГЕРБ", „Дилмано, Дилбойко, кажи ми как се сади картофо", „Господа управляващи, пред винкела всички са равни".

По данни на БСП, 18 500 души са на площад „Батенберг". Няколко души припаднаха още в началото на митинга, но бившият здравен министър Желев се притече на помощ.

Борисов: Целият електорат на БСП се събра на митинг
Още...

Бившият премиер поиска оставката на „некадърното, крадливо и неспособно да управлява България" правителство на Бойко Борисов. Станишев посочи, че социалните и съсловни протести са станали ежедневие у нас и причина за това е политиката на правителството на ГЕРБ.

Управляващите не са спазили обещанията, поети пред лекари и земеделски стопани, изтъква бившият премиер, като по думите след съсловните протести е нужно да има и политически, който да покаже на Бойко Борисов, че даже той не може да пречупи волята на обединения народ.

Сергей Станишев благодари на събралите се на пл. „Батенберг" симпатизанти на БСП, както и на тези, които не подкрепят политиката на левицата, но са дошли, тъй като им е писнало от Бойко Борисов.

Соцлидерът каза още, че управляващите си намират непрекъснато оправдания за некомпетентността си като предишното правителство, световната криза, а последният виновник за утежнената икономическа обстановка в страната е Муамар Кадафи. Това е правителство на едни смешници, посочи още той.

Според лидера на БСП за една година при добро управление на страната, според Станишев, в държавната хазна могат да влязат над 1 млрд. лв. приходи. Нуждаем се от спасителен план за България, заяви той. Какво се случва утре? Отговорът на този въпрос, според Станишев, е важен в момента.

Той предложи 1 април да бъде обявен за ден ГЕРБ и призова тогава всички социалисти да се смеят на управляващите. Ще направим България по-добра без ГЕРБ, обеща той.

В началото на днешния митинг Румен Овчаров заяви: „Днес е началото на пролетта на нашето недоволство". Според него правителството проваля всичко, до което се докосва. Най-тежкият провал на това правителство беше социалната политика, заяви Овчаров.

Като провали на ГЕРБ той посочи още отклоняването на еврофондовете, провалите в здравната, образователната и земеделската политики.

Ние сме тук доведени от отчаянието, посочи председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев. Според него ГЕРБ са забравили, че в България има хора. За година и половина ГЕРБ унищожи устоите на социалната държава, смята той. Младите хора станаха чужди на правителството на ГЕРБ, смята Стойнев. Той посочи, че всеки четвърти младеж у нас е безработен.

Държавата е пред социална пропаст, смята той. Трябва с цялата си сила и енергия да се борим да падне това правителство, призова той.

Пред трибуната, обърната към площада пред БНБ, има два празни хладилника, които символизират замразените доходи на българските граждани. На тях социалисти са оставили своите послания до управляващите. На една от бележките пише „Гладни сме", „Дянков, ходи се", „По-високи пенсии".


Още час преди началото на протеста високоговорителите огласяваха площада, редувайки рок-елегиите на „Епизод" по класически текстове на Вазов с хитовете на Ал Бано и Ромина Пауър, датиращи от младостта на голяма част от „червения" електорат. Дочува се и новата песен на Слави Трифонов "Няма такава държава".

Допълнителен колорит на столичния център придават и рокерското сборище, паркирало моторите си пред катедралния храм „Св. Александър Невски", както и запалянковците на швейцарския национален отбор, който довечера играе с родните „лъвове". Швейцарските фенове с червените си екипи се вписват идеално в предстоящия протест на БСП.

Центърът на София е отцепен от органите на реда, като в района има силно полицейско присъствие. Десетки полицаи регулират движението на прииждащите автобуси. Припомняме, че днешният протестен митинг е под надслов „Червен картон за управляващите" и е насочен срещу политиката на ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов.