Последно: След 5-часови дебати ГЕРБ не успя да събере нужните му 160 гласа, за да може процедурата да отиде в Конституционния съд.
От 227 депутати 155 бяха "за" импийчмънта.

По-рано на брифинг в централата на РЗС бе обявено, че партията на Янев няма да подкрепи искането за импийчмънт на президента Първанов.

Това стана ясно точно когато парламентът започваше дебатите по искането на ГЕРБ.

С оттеглянето на РЗС мнозинството няма да успее да събере необходимите му 160+1 гласа, които ще позволят искането за отстраняване на Първанов да стигне до Конституционния съд.

В подписката за внасяне на искането на процедура за импийчмънт на държавния глава се подписаха 162 депутати. В последствие обаче депутатите на Яне Янев - 8 на брой, обявиха, че може и да не гласуват "за", разсърдени, че премиерът е променил мотивите на ГЕРБ.

В понеделник те обявиха, че ако министър-председателят Бойко Борисов не си оттегли думите, че импийчмънта е заради критиките на Първанов към правителството, то те няма да го подкрепят.

Лидерът на РЗС Янев обяви, че депутатите му няма да отидат в пленарна зала. РЗС иска още оставката на премиера Борисов.
Той създава пожари във всички сфери, които после не може да угаси, са мотивите на РЗС.

Борисов е страхлив, заяви лидерът на РЗС Яне Янев. По думите му „премиерът е бабаит със заешко сърце".

Новата цел на РЗС е да свалят Борисов от поста премиер, стана още ясно от думите му.

Борисов е инкубатор на корупция и корупционни практики, заяви Янев. Той обеща след Великден партията да представи данни за корупционни схеми сред министри от кабинета.

Денят на импийчмънта (обзор)
                      Още...

Янев добави, че също така до края на април РЗС ще представи план за сваляне на Борисов от премиерския пост, като уточни, че това ще стане с конституционно предвидени средства.

От РЗС ще изнесат данни и как службите крият разработки срещу депутати от ГЕРБ, както и как икономически и банкови лобита са подпомогнали идването на ГЕРБ на власт. Вече не желаем нищо от Борисов, освен оставката му, категоричен бе лидерът на РЗС.

Според него трябва да се сложи край на настоящата пагубна, пожарникарска политика. Борисов цели да превърне Георги Първанов в мъченик, заяви Янев, като целта според него е след това ГЕРБ да се коалира с бъдещата президентска партия.

Той уточни, че депутатите от РЗС няма да участват в пленарна зала в дебатите за импийчмънт на президента.

Атанас Семов от своя страна заяви, че основният мотив РЗС да не отиде в парламента е, че Бойко Борисов е подменил мотивите за президентския импийчмънт, като по този начин иска да получи своеобразен вот на доверие към провалящото се правителство.

Той добави, че държавата е в политическа криза.

По думите му кабинетът претърпява 4-ти ремонт за осем месеца. До началото на лятото ще има поне още два ремонта, прогнозира Семов. Свидетели сме на невиждана немощ в управлението на страната, подчерта той.

Според него не е нормално синдикати и работодатели да пишат антикризисните мерки на правителството. Би трябвало правителството да предложи антикризисен пакет, който да обсъди със социалните партньори, заяви той.

Семов изтъкна, че неслучайно Желязко Христов е вдигнал кръвно и днес е постъпил в болница. Той изведнъж се оказа управляващ в държавата, посочи Семов. По думите му от вчера правителството е доказало, че е корумпирано, като визира оставката на здравния министър.

От РЗС прогнозираха още мерки за неотклонение срещу министри на ГЕРБ.

Междувременно депутатите дълго спориха каква да е процедурата по провеждане дебата за искания импийчмънт.

Според Михаил Миков от БСП процедурата по импийчмънт е една съвсем нова процедура, пред която парламентът е изправен.

Той предлага времето за изказвания за тези, които са "за" и тези, които са "против" да се разпредели по равно, а не както обикновено се водят дебати - по големина на парламентарна група.
Миков поиска равнопоставеност в провеждането на дискусията.

Ясно е, че 162-ма са за отстраняване на президента, а останалите са против, изтъкна червеният депутат.

Той поиска да бъде поканен в пленарна зала, както сам Миков се изрази, "идеологът на икономическата политика на правителството", "човекът не разбрал, че пред него има стенографка", "г-н символа, стълба и идеолога" - Симеон Дянков.

Нека да дойде и да каже видял ли е, че има стенографка или не е видял, настоя Миков.

Дебатът днес няма да е по отстраняване на г-н Дянков, а по отстраняване на президента Георги Първанов, защити финансовия министър Искра Фидосова.

От своя страна Екатерина Михайлова предложи парламентът да не бъде превърнат в машина за гласуване, а място за провеждане на дебат.
Това, което предлагате е пълен абсурд, допълни тя. Не вкарвайте дебата в друга посока, обърна се тя към левите.

Предлаганите от мнозинството правила за провеждане на дебата председателят на НС е изпратила на президента.
В тях е посочено, че държавният глава има право да се яви пред депутатите и да се изкаже без ограничения във времето.

Според Цецка Цачева така ще бъде гарантирана равнопоставеността между институциите.

Припомняме обаче, Георги Първанов преди дни каза, че ще направи своя коментар след процедурата в парламента, а по време на дебата ще бъде на работното си място.

Депутатите решиха още дебатът да бъде излъчван пряко по националната телевизия.

С въпрос докога ще продължава партизанската практика тази сутрин, съпредседателят на Синята Коалиция Мартин Димитров се обърна към левицата.

Цял час вече се занимаваме с процедурни предложения, каза синият депутат.
Ако имате какво да кажете по същество, нека този дебат да започне, призова Димитров.

Според него протакането на дебата показва страх и несигурност от страна на червените.

Янаки Стоилов пък посочи, че потенциалът на тази дискусия е изчерпан още преди тя да е започнала и прогнозира, че след месец-два днешният дебат за президентския импийчмънт ще намали доверието в парламента като институция.

Припомняме, ако вносителите на обвиненията срещу Първанов успеят да съберат повече от две трети от депутатските гласове - 161 гласа, то искането за импийчмънт отива в Конституционния съд, който единствен може да вземе решението.

До един месец КС трябва да се произнесе по искането.

Вносители на искането са съпредседателят на ПГ на ГЕРБ и група народни представители.