Оставката на Румяна Бъчварова е на дневен ред от дълго време и инатлъкът на Борисов да констатира очевидния й провал става опасен. Това се посочва в позиция на народния представител от ПГ на БСП Лява България и член на вътрешната парламентарна комисия Атанас Мерджанов във връзка с последния скандал в силовото ведомство.

Припомняме, че шефът на „Гранична полиция” Антонио Ангелов и един от заместниците му - Йотко Андреев, подадоха оставки под натиска на премиера Бойко Борисов. До искането на оставките се стигна заради скандала с търга, при който транспортирането на нелегални мигранти бе възложено на обвинен в трафик на хора бизнесмен. Румяна Бъчварова разпореди вътрешна проверка по случая.

Червеният депутат е категоричен, че страната ни има остра нужда от компетентен министър на вътрешните работи. „Истински, а не фигурант”, подчертава Мерджанов.

Според него с паникьосани изявления и PR-акции не могат да се преодолеят увеличеният натиск на границите, ефектите от връщането на големи групи имигранти от Сърбия и периодичните заплахи на Турция към Европейския съюз.

Атанас Мерджанов подчертава, че грандиозният скандал с превоза на мигранти не може да бъде потушен само с оставките на шефовете на „Гранична полиция” и поредната показна акция на Лъвов мост.

Той изтъква, че депутатите от опозицията, журналисти, граждани и експерти нееднократно са алармирали за съмнения за покровителство над канали за трафик на хора. До преди няколко месеца и самият Антонио Ангелов обявил на всеослушание, че в „Гранична полиция” има „къртици”.

Мерджанов пита вчера ли премиерът е разбрал за проблемите там. Защо е трябвало на министъра да се нарежда да прави нещо, което се подразбира, пита още червеният депутат и отговоря, че най-вероятно, защото тя е назначила Ангелов през април 2015 г.

Атанас Мерджанов е убеден, че по всички правила на политическата отговорност премиерът трябвало да настоява за напускането на министъра, а не на шефа на дирекцията.