Президентът Росен Плевнелиев потвърди, че окончателното инвестиционно решение за газопровода „Южен поток" ще бъде подписано в четвъртък и заяви своята политическа позиция, че е „за" проекта „Южен поток".

След среща с икономическия министър за проекта за газопровода, държавният глава подчерта, че това е международен проект и че той не зависи само от България и Русия, както и че е много важно да има по него общоевропейска позиция.

Плевнелиев каза, че е получил доклада за проекта от икономическия министър и му благодари.
Припомняме, преди дни държавният глава изрази недоволството си, че кабинетът не го е информирал за хода на проекта. Затова снощи Борисов нареди на икономическия министър да отиде на Дондуков 2 и да информира Плевнелиев.

„За мен е важен подходът - подход не заради президента, а заради българските граждани, както и крайните потребители", добави държавният глава.

Той съобщи още, че икономическият министър го е уверил, че полага всички усилия България да получи още по-добри условия за доставки на газ от тези, които има.
Това, което е важно за мен е, че крайните потребители - гражданите на България тези, които си плащат сметките за парното, както и предприятията, българските компании, които използват газ да могат да произвеждат и да продават по света, а и да плащат заплати на българите, да бъдат информирани, за да могат да планират", каза още президентът и съобщи, че в тази посока се планират поредица мероприятия.

Плевнелиев каза още, че е заявил пред икономическия министър, че е много важно да продължи полагането на усилия и да се приоритизира Южният газов коридор, който по думите на президента ще доведе до истинска диверсификация.

„Приветствам усилията на правителството за това интерконекторите също да се случат бързо", каза още той и подчерта, че това е много важно, защото „Южен поток" е проект, който диверсифицира тръбата, но не диверсифицира доставчика.
Плевнелиев посочи, че правителството преговаря за много скорошна първа копка на Южния газов коридор и му изказа благодарности.

Икономическият министър Делян Добрев каза, че е представил на президента същия доклад, с който е запознал Министерски съвет и Икономическата комисия на парламента.
Той съобщи, че днес се очаква Словения, Италия и Франция също да вземат окончателно инвестиционно решение за проекта, а ние - в четвъртък, като до тогава ще бъдат уточнени параметрите на новия газов договор.

„За мен е важен моделът и силното политическо послание за прозрачност, за съгласуване с крайните потребители, за етапност на информирането и да сме сигурни, че когато се вземе окончателното инвестиционно решение, не един - двама, а хиляди умни хора са казали своето мнение и са взели решение", каза още от своя страна държавният глава.

Делян Добрев подчерта, че нямаме финансов ангажимент да плащаме 500 млн. евро съфинансиране и припомни, че август е подписан документ, че нито БЕХ, нито българската държава ще дават държавни или корпоративни гаранции или ще участват със собствени средства в проекта.
„Южен поток" на територията на България ще бъде финансиран изцяло с проектно финансиране", подчерта Добрев.