30 младежи в неравностойно положение са одобрени за еднократна финансова помощ по инициативата на държавния глава "Подкрепи една мечта". Те са приети във висши училища или професионални колежи през 2016 г., съобщават от "Дондуков 2".

Средно по 1172 лв. от даренията за провеждане на кампанията ще получи всеки от младежите. До настоящата година те са били настанени в специализирана институция за деца или в друга социална услуга в общността или са завършили средно общообразователно училище за деца с нарушено зрение.

На традиционния абитуриентски бал за деца в неравностойно положение на 26 май президентът Росен Плевнелиев обяви, че неизразходваният за провеждане на тържеството финансов ресурс ще бъде използван за еднократна подкрепа на младежи в неравностойно положение, за да продължат образованието си.

От прессекретариата на Плевнелиев подчертават, че дарения в размер на 46 800 лева са събрани при провеждането на инициативата "Подкрепи една мечта" през 2016 г. За провеждане на традиционния бал за младежите са изразходвани 11 628 лева. Останалите 35 172 лв. ще бъдат разпределени между одобрените кандидати. Това ще стане съгласно правилата за получаване на финансова помощ от инициативата. До 26 октомври е продължило приемането на документи за кандидатстване.

Младежите, одобрени за финансова помощ, ще продължат образованието си в 14 висши училища в цялата страна.

Сред предпочитаните от тях специалности и професионални направления са психология, музика, туризъм, машиностроене, спортни специалности, екология, маркетинг, филология, педагогически науки, социални дейности, администрация и управление, ветеринарна медицина, информационни технологии и други.

От началото на инициативата на държавния глава през 2012 г. до 2015 г. еднократни финансови помощи са получили 117 първокурсници, а с одобрените кандидати от тази година броят им се увеличава на 147. Сумата, разпределена през петте години за еднократна подкрепа за младежи, е 183 398 лв. и е събрана изцяло от дарения на физически и юридически лица.

От "Дондуков 2" уточняват, че вече са стартирали дейностите по инициативата с новия випуск 2016/2017 и екипите на местно ниво са започнали започна работа с младежите. По първоначална информация експертите ще работят на индивидуален принцип със 154 младежи, които завършват през 2017 година. Ще се провеждат групови информационни и подготвителни срещи със 137 младежи от следващия випуск - 2017/2018 г.