В основата на размяната на обвинения между Ахмед Доган и Лютви Местан са интересите на Турция и Русия, интересите на България нямат нищо общо. Това коментира политологът Огнян Минчев в сутрешния блок на Нова телевизия. 

"Този ребрандинг, който тече за фигурата на Доган, особено през последните седмици, има проста и ясна цел - съставянето след изборите на нова социално-либерална патриотична коалиция. Затова и бяха командировани патриоти при Доган, затова и сега го изкарват голям патриот", изтъкна Огнян Минчев.

Към единство в България зове Доган

Към единство в България зове Доган

Неоосманизмът се възражда в Турция, предупреди той

От своя страна социологът Кънчо Стойчев отговори, че зад всяко нещо можело да се търси втори и трети план. Според него обаче първият план бил дали има намеса на Турция в българските избори.

"Да, има. И тя не е от вчера", заяви Стойчев. Според него целите и стремежите на политическия елит в Турция не са в интерес нито на България, нито на Европа.

"Оттук нататък следва въпросът: има ли право Доган да се намесва и да заема патриотична поза? Да, всеки има такова право", обяви Стойчев.

Няма турска намеса в изборите, категоричен Местан

Няма турска намеса в изборите, категоричен Местан

Има комунистическа пропаганда, подчерта той

"Събитията, случващи се в Турция, са изключително опасни и за Европа, и особено за България. Там набира сила един режим, който може да се окаже изключително опасен. Да се окаже с едни изключително опасни, тоталитарни намерения. Като пряка последица за България - имаме набиране на скорост на една неоосманиска, неоимперска идеология, която се счита в правото си да придобие всичко, което е принадлежало на Османската империя", допълни Огнян Минчев.

Според Кънчо Стойчев след изборите първата задача на новия парламент трябва да е да реши въпроса с влиянието на Турция в България.

"Това трябва да стане законово - гласуват хората, които са уседнали в България, плюс тези, които са в ЕС", коментира Стойчев.