И без ДПС правната комисия в парламента одобри законопроекта на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов за банковата несъстоятелност. Представители на партията не присъстваха на заседанието на комисията заради заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ).

Комисията подкрепи на първо четене и Закона за банковата несъстоятелност, предложен от ГЕРБ.

Предложението на ДПС касае разсекретяването на доклада на международната разследваща компания „Аликспартнерс” за фалита на КТБ. Идеите на ГЕРБ пък се отнасят до скъсяване на сроковете, в които съдът трябва да се произнесе за одит на кредиторите по масата на несъстоятелността.

Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете подкрепи идеите на ГЕРБ за по-бързо производство, като поясни, че до момента имало 200 възражения и ако се върви по сега действащите срокове, делата можело да отнемат години.

Стратев обаче не даде рамо на предложенията на ДПС, тъй като се нарушавала клаузата за конфиденциалност, което можело да доведе до солидни неустойки. По думите му, стандартна практика е фирмите да залагат клауза за конфиденциалност в договорите.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро поиска осветляване на истината за фалита на КТБ и се обяви против договори с тайни клаузи. Според него законодателството не трябва да е в полза на чуждите компании. Освен това той предупреди, че каквото и да се приеме законодателно, то ще важи за бъдеще време, а не със задна дата.

Социалистът Чавдар Георгиев също поиска да се разсекрети договора на международната разследваща компания.