Президентско вето върху законопроекта за Сметната палата поискаха от Реформаторския блок.
Внесените от Йордан Цонев от ДПС и Петър Кънев и Румен Гечев от БСП поправки са грубо посегателство срещу една от последните независими институции, като се цели тя да бъде подчинена в услуга на лични интереси, категорични са реформаторите.

Според бившия председател на СДС Мартин Димитров - който създаде ново сдружение, за да може да присъства в реформаторския блок - този законопроект може спокойно да бъде наречен "Моделът Пеевски - втора част".
По примера на намалените изисквания за ръководния пост в ДАНС, управляващите се опитват да ударят и Сметната палата, за да дойдат още на следващия ден хора като Делян Пеевски и институцията да стане послушна и да изпълнява поръчки.

Ако този законопроект стане реалност, ще изчезнат 500-те млн. за общините и никой няма да може да провери къде, сигнализира Димитров. Ще се харчат евросредства и местни бюджети безконтролно и ще развиват каквито си искат обръчи от фирми, предупреди той.

Прави се опит да се назначат "партийни секретари", като се избира Сметна палата като 9-членна колегия от лица, за които е достатъчен 10-годишен общ юридически или икономически стаж, съответно 15-годишен стаж за председателя.
"Това означава, че всеки работил някъде нещичко ще може да бъде шеф на Сметната палата", посочи Димитров, тъй като според сегашния закон се изисква 15-годишен професионален стаж, свързан с одита за членовете на тричленната колегия.

Друг голям проблем в новите текстове е премахването на сертификат за одиторите, удостоверяващ професионалната им пригодност според сега действащия закон. Това ще позволя в институцията да се правят широк кръг партийни и шуробаджанашки назначения, считат реформаторите.

Законопроектът Цонев - Кънев - Гечев отменя и правото на Сметната палата да издава наказателни постановления на кметовете, възмути се Мартин Димитров и бе категоричен, че законът трябва да бъде спрян с всички средства, включително и с вето от страна на президента Росен Плевнелиев.

Реформаторският блок остро осъди и насаждането на етническо напрежение в страната през последните седмици. Според РБ изказванията на Хюсеин Хафъзов от парламентарната трибуна, националистическите шествия и поругаването на мюсюлмански храмове са свързани и се е координират от един задкулисен център.

Зад тези действия реформаторите видяха "дългата ръка на българската мафия и на Ахмед Доган", което винаги се случва, когато управлението се проваля в своята икономическа политика.
Радан Кънев призова българските граждани да не се поддават на тази манипулация и да не допускат изкуствено напрежение.