Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска санкциите за спортно хулиганство да се увеличат и то двойно. В момента глобата е в рамер на 500 лв. Това, по думите й, ще накара футболните фенове да бъдат по дисциплинирани.

Тя заяви, че е изготвила писмо до Народното събрание, Министерството на вътрешните работи и Българския футболен съюз за промяна на закона за опазване на обществения ред при организирането на спортни събития.

Пред журналисти кметът на София поиска и да се въведе глоба за родителите на непълнолетни хулигани.

Фандъкова посочи, че ще бъдат задържани депозитите на организаторите на футболната среща в съботната вечер, за да бъдат покрити щетите.

По думите на Фандъкова автобусите и тролеите, които са били изпотрошени, са застраховани.

По-късно, на брифинг в СДВР, стана ясно, че полицията обмисля да предприеме безпрецедентни мерки преди рискови спортни събития, като мача на „Левски" и ЦСКА в събота.

Обмисля се въвеждане на тестове с дрегер и такива за наркотични вещества на входовете на стадионите, за да бъде по-строг контрола спрямо лицата, които се допускат до спортни събития, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на отчета на дейността на СДВР за 2010г.

Той уточни, че предстои среща с представители на Българския футболен съюз и Столична община, на която ще се обсъжда подобни рискови дербита да се играят на подходящ стадион.

Решението за изтласкването на феновете на ЦСКА от стадион „Георги Аспарухов" по време на мача е взел главният комисар на МВР Калин Георгиев. Самият той посочи, че е гледал мача от вкъщи, но през цялото време му докладвали по телефона.

„Феновете изкъртиха бронирана машина. Могат да изкъртят всичко", коментира Калин Георгиев.

Вътрешният министър заяви, че най-важното е, че не се е стигнало до жертви, но посочи, че е изключително притеснен от факта, че е видял агресия в очите на феновете.

Вътрешният министър уточни, че решението за изтласкването на агитката на ЦСКА от стадиона не е взето на база емоция или предпочитание към един или друг отбор, а въз основа на реалната ситуация на терена с цел да се гарантира нормалното провеждане на срещата.