Гражданското обединение за Кърджали, което издигна кандидатурата на Никола Пашинов за кмет поиска изборните резултати в общината да бъдат касирани и да се назначи частичен вот, предаде БНР.

След окончателната обработка на бюлетините Пашинов получи вота на 31% от избирателите.

Според обединението в Кърджали не е спазен принципът на уседналост и в изборите са участвали хора, които не са живяли последните 10 месеца на територията на общината.

От там твърдят, че в района са пристигнали 5 хиляди наши изселници от Турция, повечето от които имали настоящ адрес в южната ни съседка. Само в община Кърджали над 27 хиляди души от общо 89 хиляди избиратели по списък трайно живеели в Турция.

На пресконференция предаствители на обединението показаха извадки от изборните книжа по секции, в които с жълт маркер са посочени имената на тези хора.

В същото време, живеещи Кърджали, навършили пълнолетие тази година и получили лични карти са били възпрепядствани да гласуват заради принципа на уседналост.

Гражданското обединение изпрати жалби до ОИК, ЦИК, прокуратурата и административния съд. С тях се иска проверка на всикчи изборни книжа и справка от граничните пунктове, предвид прилагането на член 3 и 11 от Закона за местните избори.

По-рано днес стана ясно, че касиране на вота ще се иска и в община Ардино.
Кандидатът на „Новото време" и бивш министър на земеделието от квотата на ДПС Мехмед Дикме обяви, че за вота в общината са докарани 3 хиляди души от Турция.