Президентът Росен Плевнелиев очаква нови атаки срещу него. Кампанията е факт, много добре се знае кой стои зад нея. Усилията са синхронизирани и народът ги вижда.

Това коментира държаният глава пред медиите по повод скандалното тефтерче на Филип Златанов, където присъства и името на президента и негови служители.

Плевнелиев подчерта, че ще коментира факти и доказателства, които са плод на действията на компетентни институции, които са си сложили подписите отдолу.

Междувременно обаче в него изниква въпросът какво сме научили от близкото минало, когато Цветан Цветанов разказваше от парламентарната трибуна срс-та в хода на досъдебно производство.
Сега не е ли същото? Питам се аз какви са лекциите, от които се учим и каква е промяната, към която вървим, подчерта още президентът.

Според него ниското доверие на гражданите към политическия елит се дължи именно на факта, че политиците не си учат уроците и не се променят.

Две са целите, които Плевнелиев вижда с атаките срещу него - първата е той да бъде делегитимиран и неговата репутация да бъде принизена.
Държаният глава обаче предупреди - независимо къде ще бъде моят рейтинг, независимо кой и как ще го мери, моят глас няма да бъде заглушен.
А и президентът няма да стане послушен и няма да стане зависим.


Фрагмент от тефтерчето, показан от прокуратурата

Държаният глава подчерта, че е доста по-притеснен от втората цел на тези атаки - а именно да се отклони вниманието от другите важни процеси, които текат в държавата.

Докато се говори за офшорки, една от офшорка е на път да сложи ръка върху милиардите на българските пенсионери", заяви Плевнелиев подчертавайки, че няма нищо против дебата за тези фирми.

Той апелира партиите в парламента да излязат и да кажат ясно дали подкрепят една сделка, при която парите на родните пенсионери ще отидат в офшорка с неясни капитали.

За Плевнелиев е притеснително, че не е ясно къде ще отидат тези милиарди, „възможно е дори да бъдат дадени на руската мафия и на кой знае кого".
„Ще се радвам дебатът за офшорките да стигне до резултат за българите, а не до политическо говорене, неподплатени с никакви доказателства", коментира президентът.

Според него има шанс парламентът да заработи нормално, и ГЕРБ да се върнат в него. Необходимо е обаче едно елементарно усилия от страна на управляващите - да сложат в дневния ред промените в изборния кодекс. „Какъв е проблемът", недоумява Плевнелиев.

Той подчерта, че Бойко Борисов няколко пъти ясно е подал ръка за диалог.
Мисля, че имаме шанс това да се случи и се надявам да стане в следващите дни.
Обратното е реваншизъм, политическо противопоставяне и партизански битки, изтъкна Плевнелиев.

Той се въздържа от оценки за новия шеф на ДАНС. Според него важна е била процедурата, по която е избран.
Плевнелиев е останал леко притеснен от това, че НПО-та и гражданите не са имали възможност да задават въпроси
Притеснен е и от факта, че алтернативният кандидат за председател на агенцията е станал зам. -председател.
Надявам се това да не е доказателство за предварителни договорки, заяви държаният глава и добави: "Даваме шанс, а по делата и резултатите ще съдим."

Той е притеснен и от това, че с вливането на ГДБОП в ДАНС се създава една мегаструктура, а в България подобни структури в сектор сигурност винаги са произвеждали скандали.

Плевнелиев се оплака, че вече му е омръзнало да се пускат досиета, които са наполовина разказани и от срс-та, които излизат в подходящия момент.
По думите му тези две структури ГДБОП и ДАНС са под светлината на прожекторите и не могат да си позволят повече скандали.

Той алармира, че над ДАНС стои само премиерът и той ще трябва да носи едноличната отговорност за това какво се случва в нея.
Държавният глава призова за законодателни промени, които да позволят тази нова мегаструктура да бъде контролирана включително и от парламента.