Правителството ще предложи на парламента законодателно решение, което да не позволява България да се представлява от хора с принадлежност към службите.

Това съобщи външният министър Николай Младенов след правителственото заседание.

Той каза, че всичко, което е в правомощията на МС по този въпрос ще бъде предприето.

„МС ще се обърне към президента Първанов с призив да бъдат отзовани дипломатите, за които има установена принадлежност към службите", каза още Младенов и допълни: „Ще поискаме от парламента вратата оттук нататък завинаги да бъде затворена."

Младенов уточни, че засега не е формулирана точната законодателна поправка, защото идеята е да се съгласува и да се намери решение на проблема.

Според външният министър това не е форма на лустрация, а търсене на законодателно решение, с което да се сложи край на този проблем в страната завинаги.

Искам да дам възможност в дипломатическата служба на страната да се развие нов капацитет, подчерта още Младенов.

По думите му за последните 20 г. 45% от висшите дипломати са с установена принадлежност към службите.

По повод излязлата вчера информация от комисията по досиетата Младенов съобщи, че става дума за 462 наши висши дипломати през последните 20 години, от които 335 са били посланици или генерални консули.192-ма от тези 335 са с установена принадлежност към службите. Към бройката има и 26 починали, чиито имена не се обявяват.

Той потвърди, че сред споменатите дипломати има и такива, които са заминали на мисия откакто той е министър и поясни, че е искал да изчака да приключи цялостната проверка и тогава да предприеме действия.

По думите му МВнР има по-голям капацитет от 45% за покриване на постовете.

В момента от хората с доказана принадлежност 88 са на работа в МВнР, като 33-ма са на мандат в чужбина, 8 са временно управляващи дипломатически мисии и 4-ма са генерални консули.

„България има 114 задгранични представителства, т.е. 40% от тях се ръководят от хора с принадлежност към службите", каза Младенов и припомни, че България е страна членка на НАТО и ЕС и че този факт създава проблеми по отношение на доверието, което изграждаме.

„За страна член на НАТО и ЕС дори и съмнението, че съществува обвързаност извън контрола на държавата и приоритетите на България създава много сериозно недоверие", подчерта Младенов.

Той разказа, че часове, след като е излязъл доклада на комисията в края на заседанието на Съвета на европейските външни министри, един от тях е дошъл при него и го е попитал дали ще отзове посланика в неговата страна.

Според него сега отвън чакат действията на правителството - „дали сме скъсали с идеята, със съмнението дори, че нашата страна представлява някаква форма на кон в ЕС."