Граждански организации възразиха с декларация срещу изказванията, правещи България „прифронтова държава”.

На пресконференция Симеон Симеонов, председател на НС на Отечествения съюз, заяви, че декларацията и програмните цели на съюза се подкрепят от 35 граждански съюза, а 4392 души подкрепят изработената от Гражданско движение и съюз „За отечеството” програмна декларация, с която се настоява за прекратяване на политическата конфронтация, изработването на Мемориал за национално помирение, както и разграничаване от проявите на национален нихилизъм.

Сред личностите, подкрепили декларацията са ген. Стоян Топалов, Боян Чуков, Борислав Цеков от Института за модерна политика, журналистите Александър Симов и Петър Волгин.

Симеонов посочи, че състоянието на българската държава и нация се влошавало ежедневно, а правителството на ГЕРБ и президентската институция не гарантирали основните конституционни права на гражданите и не били в състояние да формулират национална стратегия за развитие на България.

По думите му страната ни се „лутала” в своето присъствие и на Балканите, и в Европа, като същевременно се задълбочавали материалната и духовна нищета на българите.

Партиите затъват в блатото на предизборните заигравки”, коментира Симеонов. Той изрази възмущението си от липсата на дебат за ролята и мястото на президентската институция, както и от възраждането на тенденциите на тоталитарно управление, визирайки премиера Бойко Борисов.

Нашият проект е надпартиен, ние се държахме настрани от всякакъв вид политически партии. Политическите партии не са готови да посрещнат новите предизвикателства. България се превръща в пустош в буквалния и преносния смисъл”, категоричен бе Симеонов.

Според него е удачен моментът да се постави въпросът с националната стратегия за развитие на държавата предвид предстоящите президентски избори. Симеонов заяви, че президентът трябва да бъде преди всичко един голям патриот, независим от партийните централи, които по думите му се „командвали от едно посолство”, да е символ на единството на нацията и гарант на индивидуалните права на гражданите, записани в Конституцията.

Според него президентът трябва да даде пример не като отиде и се поклони пред Белене, водейки там представителния гвардейски оркестър, а като отиде, освен там и на Братската могила.

„Крайно време е България да се присъедини към групата държави, които поставят въпроса за вдигане на санкциите срещу Русия. Мирното бъдеще на Европа минава през добри отношения с Русия”, коментира още Симеонов.

Христо Кенаров обяви, че от последните преброявания на населението 3 млн. българи са напуснали пределите на България и произведените от тях 35-36 млрд. евро на година отиват в брутните вътрешни продукти на други страни.