Сбъркани ЕГН-та, имена и дори пол често налагат връщането на документите на сираци по обратния път от Съвета по осиновяването към Регионалните дирекции „Социално подпомагане" и домовете.

Това забавя, а често и проваля самото осиновяване.

Затова бургаският депутат Фатме Илияз предлага по време на обсъждането на новия Семеен кодекс да бъдат формулирани санкции за държавни служители, които бавят изготвянето на досиетата на децата от домовете.

„Непълни документи или неверни данни бавят с месеци и дори с години процедурите по осиновяване. Докато съдбата им отлежава на нечие чиновническо бюро, децата порастват и става все по-трудно извеждането им от домовете."- смята народният представител.

Фатме Илияз настоява още отделите "Закрила на детето" в общините и дирекциите "Социално подпомагане" в областните центрове да работят заедно с неправителствения сектор.

Депутатът посочва още, че до 2003 г. осиновяванията в България са се правили по-бързо и ефикасно, тъй като процедурата е била много по-кратка. Годишно в България по този начин са се осъществявали по 800 международни осиновявания и над 2000 български.

„От 2003-та след влизането в сила на сега действащите правила, засягащи осиновяванията, броят им драстично спада. През 2007 г. са осъществени по-малко от 100 международни и около 650 национални осиновявания"- подчертава Илияз, като дава пример дома „Щурче" в гр. Средец, където са осиновени 7 деца на възраст от 3 до 7 години за 5 години.