Много сме велики, неповторими сме, уникални сме, нас трябва да ни излъчват на всяка цена и то по Канал 1. Такъв извод направи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов във връзка с разразилия се дебат дали парламентарният контрол да се излъчва по Канал 1 или по БНТ2.

Социалистите остро се противопоставиха на опита парламентарният контрол да бъде излъчван по БНТ 2, вместо по Канал 1. Според тях това е опит да се скрият бъдещият премиер Бойко Борисов и хората около него - министрите. Манол Генов се обърна с думите: "Дайте да разпуснем парламента. Може би искате да си скриете бъдещи вересии в управлението". Той припомни случилото се в Полша, където парламентът гласувал ограничаване на медийния достъп.

Валери Симеонов пък цитира писма на телевизията, в които се указват десетки случаи, в които се е наложило да се наруши програмната схема на Канал 1 и предаването на международни събития и олимпиади.

"Хайде малко по-кротко, ничии права не се ограничават. За какво губим толкова време в обсъждането на тази точка", коментира Симеонов.

Той попита народните представители не са ли тук да вършат работа и призова усилията да не отиват в парата. Валери Симеонов коментира, че една такава дискусия е абсолютно безсмислена.

"Не приемам доводите, че едва ли не сме вардели кестените на някой друг. Без такива упреци и намеци", обърна се той към колегите си от ляво.

Според него няма ограничаване на достъпа до информация - нито технически, нито политически. По думите му БНТ 2 се гледа на всички места, където се гледа Канал 1. Всеки, който има желание да има достъп, може да го направи навсякъде в България, заяви Симеонов.

"Защо е този вой, защо са тези силни думи", попита Симеонов.

Велислава Кръстева от ДПС настоя: "В парламентарния контрол, ние не се демонстрираме по телевизията, в парламентарния контрол ние говорим от името на нашите избиратели - не може да има ограничаване на това право".

Симеонов коментира, че БНТ 2 има и ефирно излъчване и се предлага във всички пакети на кабелния оператор.

"Недейте си въобразява, че вършим толкова значими и важни неща, които трябва да бъдат отразявани", коментира Симеонов.

Александър Симов от БСП заяви, че БНТ 2 не се хваща навсякъде в България. Той определи случващото се като "спиране свободата на словото".

Герберката Цвета Караянчева репликира, че Симов дори не знаел броя на общините в Кърджали и увери, че хората могат да гледат спокойно всяка една телевизия, която решат.

Валери Симеонов беше по-остър със Симов, обръщайки се към него с думите: "Новобранец в парламента". Той поясни, че мултиплексното излъчване осигурява покритие навсякъде в страната.

Социалистът Антон Кутев от своя страна допълни, че достъпът до Канал 1 и БНТ 2 е съвършено различен и визира подредбата на каналите.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова темата да бъде прекратена. По думите му, ако целият дебат по темата стане достояние на българските избиратели, те ще се питат какво правят цял ден депутатите. Според него единственото, което е разбрал от този безсмислен дебат, е че са направили безплатна реклама на Канал 1.

По време на дебата се стигна и до забележка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев към народния представител Стоян Мирчев заради казана от него определение по отношение на колегата му Тома Биков. Той го нарече "политически номад" .

"Цветан Цветанов да ми държи сметка за човешките права е все едно Торквема да съди Пепеляшка", отсече Мирчев.

Цветанов пък се обърна към Мирчев с думите: "От уважение към младите хора и уважение към майка ви, няма да си позволя да кажа истината за вас". Той припомни, че парламентарната трибуна не е място за лични нападки и припомни, че тук се коват законите.

Депутатите оставиха гласуването на спорния текст за утрешното пленарно заседание.